Ce scrie New York Times despre Kovesi, propunere pentru șefia Parchetului UE

Laura Codruț Kovesi FOTO: Adevarul.ro
Laura Codruț Kovesi FOTO: Adevarul.ro

News York Times scrie despre Laura Codruța Kovesi că atunci când ea a fost aleasă responsabilă de agenția anticorupție din România, mii de oficiali guvernamentali și lideri de afaceri au fost urmăriți cu suscces și s-a transformat totul într-o victorie importantă împotriva mitei într-o țară care se numără printre cele mai corupte.

Jurnaliștii de la New York Times mai scriu despre Kovesi că, în calitate de procuror independent, și-a făcut și dușmani puternici. Jurnaliștii americani mai notează că ministrul Justiții, Tudorel Toader, a început o campanie de înlăturare a sa din vara trecută, acuzându-o că a abuzat de puterile sale și a distrus imaginea României în străinătate, atrăgând public atenția asupra problemelor de corupție ale țării.

Kovesi se află acum în prima fază de selecție pentru a fi primul procuror al Uniunii Europene, iar ministrul Justiției, Tudorel Toader, conduce o tentativă de a-i împiedica numirea. La începutul acestui an, Toader a propus, de asemenea, o legislație care să permită politicienilor și altor condamnați pentru corupție din 2014 să atace verdictele, mai scrie NY Times.

Lupta care se desfășoară acum între două dintre cele mai importante persoane ale lumii juridice din țară este o reflecție strictă a abordării neclintite a României față de corupție, care atinge cele mai înalte niveluri din politică și care persistă de zeci de ani.

Jurnaliștii mai spun că România, care a aderat la Uniunea Europeană în 2007, s-a luptat mult timp cu corupția înrădăcinată și a fost criticată puternic în ultimii ani pentru atacurile asupra valorilor democratice. Țara a făcut demersuri pentru a opri mita la nivel înalt, în special în mandatul d-nei Kovesi la agenția anticorupție, care a câștigat laude de la Uniunea Europeană.

În articol se fac referiri și la Liviu Dragnea. Despre liderul PSD se spune că pe 21 iunie a fost găsit vinovat de abuz în serviciu pentru că a intervenit pentru a ține doi salariați ai partidului său, care nu au îndeplinit nici o activitate pentru stat, pe salariu în sectorul public, din 2006 până în 2013, când acesta era lider al unui consiliu județean. Agenția anticorupție – condusă în acel moment de Kovesi – a avut un rol esențial în urmărirea penală.

De asemenea, se vorbește și de proteste: Publicul a reacționat împotriva încercării guvernului de a slăbi statul de drept. În 2017, românii au organizat cele mai mari proteste stradale dintr-un sfert de secol după ce a fost adoptată o ordonanță de urgență care efectiv a decriminalizat corupția de nivel inferior. Protestele antiguvernamentale de la București au devenit violente anul trecut, când poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a dispersa mulțimea.

NY Times spune în finalul articolului că în cursul unei vizite în România săptămâna trecută, Gunther Krichbaum, membru al Parlamentului german și președinte al Comisiei pentru afaceri europene, i-a cerut lui Toader să o sprijine pe Kovesi, afirmând că tot ce a făcut a fost să lupte pentru supremația legii și combaterea corupției. Odată cu decizia care necesită doar o majoritate de voturi, este puțin probabil ca România să poată bloca numirea doamnei Kovesi, se încheie articolul.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.