Ce salariu are un preot în România

FOTO: Greatnews.ro
FOTO: Greatnews.ro

Prin Secretariatul de Stat pentru Culte, Guvernul României a stabilit grila de salarizare pe anul 2023 pentru personalul clerical.

Cel mai bine plătit este Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care va primi o indemnizație lunară brută de 23.920 de lei. Este un venit egal cu cel al președinților Senatului sau Camerei Deputaților, potrivit fantatik.ro.

Patriarhul Daniel a transmis, de anii trecuți, că o parte din venitul său îl donează angajaților din Administrația patriarhală care au salarii mici, iar o parte merge la construcția mănăstirii din satul său natal, Dobroiești, județul Timiș.

Continuând pe linia ierarhică, un mitropolit și un arhiepiscop câștigă un salariu brut de 21.840 de lei. Episcopii au un venit brut de 19.552 de lei, consilierii patriarhali – 6.872 de lei, iar secretarii Cancelariei Patriarhale – 5.389 de lei. Un stareț are un venit de 5.226 de lei.

Preoții și diaconii au salarii în funcție de gradul profesional, nivelul studiilor și vechime. Salariile pentru aceștia sunt cuprinse între 3.916 lei și 5.517 lei. Veniturile lor sunt suportate parțial de la bugetul de stat.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.