Ce salariu are un medic de familie

FOTO: fernandozhiminaicela/Pixabay.com
FOTO: fernandozhiminaicela/Pixabay.com

Salariile medicilor de familie variază și se calculează ținându-se cont de mai multe lucruri. Contează câți ani de activitate, dacă lucrează la oraș sau la țară, numărul de pacienți, implicarea în activități suplimentare, gradul de încadrare profesională și mulți alți factori.

Salariul luna al unui medic începător variază între 2.227 de lei și 6.236 de lei. După cinci ani de experiență în activitate, venitul crește între 2.461 de lei și 7.107 lei pe lună.

Salariul medicului de familie se compune din încasările de la Casa de Asigurări de Sănătate per capit (PC) și venitul per serviciu (PS).

Mai exact, jumătate din venituri vin din încasările per capita, adică pentru fiecare pacient, prin urma cu cât un medic de familie are mai mulți pacienți, cu atât venitul este mai mare.

Potrivit legii, orice medic de familie trebuie să aibă în evidență un număr minim de pacienți, 800 în mediul urban și 450 în mediul rural, însă nu există un maximum de pacienți.

Plata per serviciu se referă la numărul de consultații. Zilnic se pot deconta 24 de consultații, care reprezintă 6 ore de cabinet și 4 consultații pe oră.

Fiecare consultație valorează 5,5 puncte, iar un punct de consultație are o valoare de 4 lei. Astfel, un medic care are 24 de consultații pe zi obține un venit de 528 de lei.

Consultațiilor li se adaugă și maximum două vizite la domiciliu, zilnic, care sunt cotate cu 15 puncte, astfel că medici mai pot obține zilnic câte 60 de lei, conform viata-medicala.ro.

Dacă înmulţim cei 528 de lei/zi cu 20 de zile lucrătoare/lună, obţinem un venit lunar din servicii de 10.360 lei/lună. Din cele 30 de zile ale lunii se scad zilele de weekend și sărbătorile legale.

De asemenea, un medic de familie poate obține câteva puncte suplimentare prin diverse activități desfășurate în cabinetul său. Dacă efectuează tratamente injectabile sau îngrijește plăgi ale pacienților, chiar și pe parcursul mai multor zile, acestea vor fi remunerate cu un singur supliment de 10 puncte.

Salariile de bază mai sus menționate sunt salarii brute, supuse impozitării conform Codului Muncii: se scade 35% (10% CASS+ 25% CAS), din suma rezultată, se va deduce impozitul pe venit (10%).