Ce să pui în rucsac pentru un weekend la munte, dacă nu schiezi

Foto: Shutterstock

Dacă te pregătești de o escapadă montană, dar nu practici sporturi de iarnă, există suficiente posibilități de a te simți bine.  Avem pentru tine câteva sugestii care te vor ajuta să te întorci din vacanță doar cu amintiri plăcute.

Poate că nu de puține ori ai primit invitația prietenilor tăi pentru un weekend pe cinste la munte, cu distracție și cu reprize lungi de snowboarding sau schi. Dacă ai fost vreodată  în situația de refuza, pentru că te atrage mai degrabă atmosfera tihnită din jurul cabanei decât vânzoleala de pe pârtie, nu mai e cazul să-ți refuzi o mini-vacanță la zăpadă.

Într-un weekend la munte, poți face multe lucruri decât îți închipui, cu singura condiție să îții pregătești foarte grijuliu bagajul. Fie că vei sta tot timpul lângă prietenii tăi, fie alegi să profiți la maximum de peisaj, câtă vreme din bagajul tău nu vor lipsi anumite obiecte, distracția ta are toate șansele să nu fie cu nimic mai prejos decât a celorlalți turiști.

Împachetează hainele potrivite pentru ore întregi în aer liber

Cu toții vrem să fim protejați de frig, când mergem la munte, dar nimănui nu-i place senzația de disconfort cauzată de căldura excesivă și de transpirație. Sursa acestui inconvenient o reprezintă hainele prea groase, în contact direct cu pielea. Cele excesiv de subțiri te-ar face să îngheți de-a dreptul, iar în cazuri extreme te pot expune pericolului de hipotermie. Care să fie, deci, soluția?

Montaniarzii experimentați vorbesc despre regula celor trei straturi de haine, care au roluri diferite, dar reușesc să te țină la adăpost de condițiile meteo aspre. Stratul de bază, din lână merino, va absorbi umezeala și va păstra pielea uscată. Stratul intermediar, sub forma unui polar sau a unei jachete de puf, va izola căldura produsă de corp. Jacheta de la exterior va bloca vântul și te va proteja de precipitații, prin textura ei impermeabilă.

Ia cu tine o baterie externă pentru telefonul mobil

În cazul în care nu pasiunea pentru sporturi de iarnă te-a adus la munte, dar ai o gașcă veselă care nu s-ar mai dezlipi de pârtie, ce-ar fi să întorci toată situația în favoarea ta și să devii chiar tu fotograful grupului? De fiecare dată când prietenii tăi au o pauză de ceai sau încing o bătaie cu bulgări vei avea parte de toată distracția, fără să fii nevoit să riști un accident pe pârtie pentru asta.

Dacă lumina naturală te ajută și nici ceața nu își face apariția, ai șanse bune să exersezi unghiurile și să explorezi filtrele aplicațiilor foto, pentru a face valuri pe rețelele sociale. Totuși, frigul și utilizarea intensă vor pune la încercare resursele de energie ale telefonului, așa că accesarea secțiunii cu baterii externe de pe Mobiup poate fi soluția pentru ore întregi de autonomie. Cu până la 10.000 mAH, o asemenea rezervă îți oferă câteva cicluri de încărcare și poate fi chiar salvatoare în cazuri extreme.

Folosește o cremă împotriva radiatiilor UV

Cu siguranță nu ai include o cremă care te protejează de razele soarelui printre obiectele de care ai nevoie neapărat în cazul unei vacanțe la munte. Ei bine, aerul pur al înălțimilor îți va da un repaos de la poluarea urbană, dar nu te va veri de efectele nocive ale razelor de tip UVA și UVB, responsabile pentru îmbătrânirea prematură a pielii și chiar pentru apariția tumorilor. Deși avem tendința de a asocia cremele de protecție solară cu briza mării, nu trebuie să te afli în toiul verii pentru ca soarele să-ți afecteze sănătatea.

Dimpotrivă, la o altitudine de 1.500 m, vei avea de-a face cu o intensitate a soarelui mai mare cu 20% decât în majoritatea stațiunilor de pe litoral, iar dacă hainele groase îți protejează corpul, pielea feței rămâne, totuși, expusă în întregime. Efectele razelor UV se fac simțite și pe timp înnorat, iar reflexia dată de zăpadă complică și mai mult situația. Dacă ai de gând să străbați traseele de pe creste sau să petreci multă vreme pe pârtie, folosește un balsam protector cu cu factor de protecție 50 sau, pentru tenul sensibil, un lichid matifiant pentru față, cu SPF 30.

Poartă șosete termice și nu uita de plasturi

Mersul pe jos, pe potecile înzăpezite ale muntelui, este un stres deosebit pentru picioarele obișnuite cel mult cu scările blocului sau cu aleile din parc. Șosetele termice reduc foarte mult riscul leziunilor cauzate de frecare, așa că merită să cumperi cel puțin o pereche înainte de a pleca la drum. Confecționate din lână merinos, combinată cu fibre de nylon și cu poliester, șosetele trebuie să fie mai înalte decât marginea bocancului. Dacă vrei să fii 100% sigur că nu vei avea parte de bătături sâcâitoare, ia cu tine și plasturi de diferite dimensiuni, pe care să-i poți aplica rapid,  indiferent de locul în care te afli.

Programează-ți timp pentru lecturi pe ebook reader

Dacă te numeri printre cititorii incurabili, este foarte probabil să ai deja în minte titlurile cărților pe care le vei lua cu tine la munte. Totuși, ai face bine să nu-ți îngreunezi sau să-ți ocupi bagajul în mod inutil, atâta timp cât poți folosi un eBook Reader. Ce poate fi mai plăcut decât să te retragi, după o zi plină de aventuri, lângă șemineul din cabană și să termini, în sfârșit, romanul de care atâtea săptămâni încărcate te-au ținut departe?

Așadar, vacanțele sau weekendurile la munte nu trebuie să fie prilej de distracție doar pentru cei care trăiesc intens fiecare clipă. Relaxarea și deconectarea de la stresul urban sunt mai simple decât crezi și pot fi combinate neașteptat de ușor cu timpul petrecut alături de anturajul preferat.

Credit foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.