Ce restricții ar putea fi de Crăciun și de Revelion

FOTO: tookapic/Pixabay.com
FOTO: tookapic/Pixabay.com

Raed Arafat a detaliat cum ar putea fi organizate sărbătorile de iarnă de anul acesta, în condițiile în care pandemia de coronavirus va fi în continuare la cote foarte mari. Secretarul de Stat în MAI și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență spune că nu vor fi sărbători în condiții obișnuite.

„Important e să sesizăm cu toții că n-avem cum să avem o sărbătoare similară cu cea din 2019”, a declarat șeful DSU, la Digi24. Acesta a mai spus că ar putea fi restricții care să nu permită activități ca cele din anii trecuți, însă nu a detaliat despre ce fel de măsuri este vorba.

„Vom fi în mijlocul pandemiei, în valul doi și vom fi și cu risc că, dacă nu respectăm regulile, să ne trezim cu o creștere în ianuarie-februarie. Încă vom fi în timpul iernii, care este sezonul preferat de acest virus”, a mai spus Arafat. Secretarul de stat a mai spus că ar trebui sărbătorit Crăciun în familie cât mai restrâns, doar între „oamenii care stau în aceeași casă”. „În familie lărgită înseamnă să vină și alții la tine, ți-ai asumat imediat un risc”, a completat Arafat.

Raed Arafat a mai spus că unii au încercat să denatureze declarațiile venite de la Guvern și că „nu putem să intrăm în casele oamenilor și să le spunem ce să facă”.

„Asta este răspunderea lor acolo. Dacă tu vrei să sărbătorești cu încă două-trei familii, ți-ai crescut mult riscul de a te infecta, pentru că bănuiesc că nu vei sta în noaptea de Crăciun cu mască. Asta e imposibil. Așa că, modul în care îți organizezi masa de Crăciun, dacă aduci și bunicii, și alți prieteni și mai multă lume, care stau în alte zone, riscul de transmite este mai mare. Ăsta e un lucru logic”, a mai adăugat Raed Arafat.

Într-o conferință pe care a avut-o la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu este luată în calcul carantinarea totală a României în prezent și nici de sărbători.

„Nu luăm în considerare acum o carantinare totală. Nu iau în considerare o carantinare totală de sărbători”, a declarat șeful statului.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.