Ce reguli trebuie să respecte elevii la redeschiderea școlilor

FOTO: coyot/Pixabay.com
FOTO: coyot/Pixabay.com

Peste 2,4 milioane de elevi vor merge de luni la școală. Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, spune că elevii vor ta câte doi în bancă, iar panourile de plexiglas, o „experiență nefericită”, vor dispărea.

Ministrul a mai spus că potrivit situației epidemiologice la nivelul localităților, se întorc fizic în școli 80% dintre elevi.  Ministrul Educației a spus că principala regulă va fi purtarea măștii de către elevi și cadrele didactice. În ceea ce privește distanțarea, Sorin Cîmpeanu afirmă că „aceasta este importantă, dar nu trebuie să fie absurdă”.

„Acolo unde sunt doi elevi într-o bancă, vor sta doi elevi în bancă. Distantarea este importantă, dar nu trebuie să fie absurdă. Important este să poarte mască, să fie distanță între rânduri de bănci și distanță între elevi și profesori, distanță între colectivitățile din clase”, a afirmat Cîmpeanu.
Scenariul verde, care prevede participarea fizică la ore a tuturor elevilor, se va aplica în localitățile unde rata de infectare este până 1 la mie.
Vor exista și alte două scenarii în afară de cel verde:
Scenariul galben. Merg la cursuri copiii de grădiniţă, cei din clasele 0-IV și cei din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII – se va aplica la o rată de infectare calculată la 14 zile cuprinsă între 1 şi 3 la mia de locuitori.
Scenariul roşu. Merg la cursuri doar copiii de grădiniţă şi cei din clasele I-IV – se aplică la o incidenţă cumulată cuprinsă între 3 şi 6 la mia de locuitori. Localităţile unde sunt mai mult de 6 cazuri la mia de locuitori intră în carantină, iar elevii şi preşcolarii vor trece cu toţii în online.

„Decizia de deschidere a şcolii se va lua nu la nivel global, al judeţului, ci la nivel de localitate. Această situaţie va trebui să fie cunoscută foarte vizibilă. Ministerul Educaţiei va prelua pe site linkul cu situaţia unde sunt updatate datele epidemiologice, pe toate localităţile, în aşa fel încât fiecare părinte, elev, profesor să ştie ce va urma pentru săptămâna următoare. Evaluările vor fi făcute săptămânal, iar rata de infectare va fi luată în considerare pe ultimele 14 zile”, a explicat Sorin Cîmpeanu la Antena 3.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.