Ce probleme comune îți pot afecta buna dispoziție și cum le poți rezolva

Foto: Shutterstock

Cu cât îți controlezi mai bine starea de spirit, cu atât ai o șansă mai mare să gândești clar și să iei decizii raționale. Pe lângă neplăcere, stările de spirit negative îți pot afecta funcționarea zilnică. Uneori însă nu e foarte clar de ce ești iritat sau trist.

Ca să ai mai mult control asupra stărilor emoționale și atitudinilor, e important să cunoști aspectele care le influențează în bine sau în rău. Apoi, poți interveni în modificarea lor și poți lucra la îmbunătățirea modului în care te simți.

Iată câteva probleme des întâlnite care îți pot afecta starea emoțională și câteva soluții practice:

Temperatura inadecvată

Atât căldura, cât și frigul pot avea un impact asupra modului în care te simți. Mai multe studii arată că vremea prea călduroasă îi poate face pe oameni mai iritați și că nivelurile de agresivitate cresc atunci când e caniculă. Pe de altă parte, atunci când e frig, te poți pomeni mai demotivat și mai letargic, din cauză că temperaturile scăzute reduc circulația sângelui și puterea musculară. Chiar și umiditatea îți poate influența starea: un nivel prea mare contribuie la lipsa de energie și la o afectivitate scăzută, potrivit PsychCentral.

De aceea, e important să îți dotezi locuința cu aparate care contribuie la reglarea temperaturii. Important este cât de confortabil te simți și nu neapărat temperatura indicată de termometru. De exemplu, un ventilator poate scădea temperatura resimțită de corp pe timpul verii, ajutând mult la creșterea confortului termic.

Lipsa mișcării fizice

Exercițiile fizice eliberează endorfine și cresc nivelul de serotonină, ceea ce are ca rezultat efecte pozitive asupra stării de spirit. Totuși, este valabil și reversul: dacă trece prea mult timp fără să fii activ fizic, te poți simți iritat, agitat și nemulțumit, fără să fie evident motivul.

Din toate țările din Uniunea Europeană, România este pe locul al doilea din punctul de vedere al sedentarismului. Aproximativ 51% dintre români nu fac deloc exerciții fizice, potrivit Business Review. Însă, pe lângă efectele nocive asupra sănătății, activitatea fizică redusă afectează și starea de spirit. Se pare că persoanele care petrec mai mult de șase ore pe zi așezați au cu 90% mai multe șanse să se simtă mai deznădăjduiți, neliniștiți, agitați și anxioși, în comparație cu persoanele care stau așezate doar trei ore pe zi. Prin urmare, este important să fii activ fizic în mod regulat, atât pentru sănătatea corporală, cât și pentru o stare psihică pozitivă.

Hidratarea insuficientă

Atunci când ești ușor deshidratat, te concentrezi mai greu, te simți mai obosit, ai dificultăți cu sarcinile mentale, iar starea emoțională cunoaște o înrăutățire. Un studiu citat de Uconn arată că persoanele cu deshidratare ușoară au înregistrat niveluri mai mari de anxietate, tensiune și alte schimbări negative de atitudine.

Deshidratarea ușoară apare atunci când corpul pierde aproximativ 1,5% din volumul de apă, iar senzația de sete apare la o pierde de 1-2%. De aceea, dacă bei apă doar când ți-e sete, probabil ești deja oarecum deshidratat. Ca să eviți consecințele negative ale hidratării deficitare, asigură-te că bei apă înainte să se instaleze efectiv senzația de sete.

Dezechilibre hormonale

Uneori, problema care conduce la o stare de spirit proastă nu își are originea în mediu sau stil de viață, ci chiar în corpul tău. Legătura dintre schimbările hormonale și cele în starea de spirit sunt de obicei asociate cu femeile, dar nici bărbații nu sunt imuni. O scădere a nivelului de testosteron e asociată cu o înrăutățire a stărilor emoționale și o diminuare a nivelului de energie. Atât la femei, cât și la bărbați, fluctuațiile sunt normale și nu sunt un motiv de îngrijorare.

Dacă te confrunți însă frecvent cu schimbări inexplicabile și intense de atitudine și stare emoțională, poate fi vorba de un dezechilibru hormonal, caz în care ar putea fi bine să îi faci o vizită medicului endocrinolog și să îți faci câteva analize hormonale recomandate de acesta.

Sursă foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.