Ce pești nu trebuie prăjiți

FOTO: cattalin/Pixabay.com
FOTO: cattalin/Pixabay.com

Bucătarul chef Joseph Hadad spune că există câteva tipuri de pește care nu se prăjesc.

„Peștii cu fileuri mai groase au tendința să se usuce în procesul de prăjire, în vreme ce cei mai firavi se comportă mai bine.

De asemenea, este păcat să pui la prăjit peștii plini de grăsimi naturale, pentru că de multe ori vor deveni prea grei pentru digestie în acest fel.

În plus, grăsimile naturale vor împiedica obținerea crustei crocante dată de prăjire în general.

Somonul, printre cei mai populari pești peste tot în lume, nu se pretează prea bine prăjirii, nici direct în ulei, nici pané. Mai bine îl gătiți la cuptor sau la aburi, ori direct pe grătar, pentru a-i scoate în față calitățile”, explică chef Hadad, pe blogul său.

Și macroul, care este un pește foarte gras și are o textură foarte delicată, se dezintegrează la prăjire. De asemenea, gustul foarte puternic este întărit prin acest proces. Pentru macrou sunt mai bune variantele pe plită sau la cuptor, iar pentru aroma intensă poate fi asociat cu capere sau hrean, mai spune chef Joseph Hadad.

Nici somnul, care este și el foarte gras, nu trebuie prajit, ci gătit clasic, la cuptor, ajutat de legume.

„Peștele spadă este minunat pentru fileurile sale, pe care mulți bucătari le preferă, dar este și un pește destul de pretențios, care se usucă imediat dacă este gătit incorect. Iar prin prăjire acest lucru se întâmplă.

Pentru prăjit, însă, nu pot să nu menționez regele peștilor prăjiți din România, crapul. Acesta este, oricum, foarte versatil, și dacă îți plac peștii de apă dulce, modurile în care îl poți găti sunt foarte variate.

Și păstrăvul este foarte popular și potrivit prăjirii. Acesta se asociază bine cu legumele la grătar sau o salată proaspătă, nu doar cu cartofi”, arată chef Hadad.