Ce pensie ai primi pentru un salariu de 4.000 de lei

FOTO: Surprising_Shots/Pixabay.com
FOTO: Surprising_Shots/Pixabay.com

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, valoarea pensiei se stabilește prin „înmulțirea punctajului mediu anul realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie”.

„Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezulta punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul National de Statistică”, potrivit CNPP.

Cu cât salariul mediu brut e mai mare, cu atât crește „punctul de pensie”. Potrivit regulilor de calcul de acum, un angajat care are un salariu brut de 4.000 de lei și va ieși la pensie peste 10 ani, va încasa o pensie medie de cel puțin 1.250 de lei, potrivit adevarul.ro.

La un salariu brut de 5.000 de lei, pensia ar fi de aproape 1.600 de lei, dacă asiguratul nu cotizează la Pilonul II. Cineva care are un salariu brut de 6.000 de lei și se pensionează peste 10 ani, ar putea primi o pensie de 1.870 de lei.

De asemenea, cineva care are un salariu brut de 7.000 de lei și se pensionează în 2033 ar putea primi 2.180 de lei, iar cei care au 8.000 de lei, deci 4.700 de lei net, ar primi o pensie de 2.500 de lei.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.