Ce orașe din România dau tonul digitalizării

Foto: Shutterstock

Cluj-Napoca și Alba Iulia sunt orașele din România care impun tendințe în ceea ce privește înalta tehnologie.

Orașul Cluj-Napoca rămâne în top ca fiind unul dintre cele mai digitalizate din țară, tehnologia de vârf făcându-și loc atât în administrația locală, cât și în diverse alte domenii, cum ar fi plata cu telefonul în parcarea aeroportului, ceea ce sprijină revitalizarea turismului din zonă. De notat că, până de curând, Cluj-Napoca a fost singurul oraș din țară în care turiștii erau mai numeroși decât locuitorii. Localitatea de pe malurile Someșului se menține și în prezent în ierarhia preferințelor din turismul autohton, fiind considerată una dintre cele mai atractive destinații din România.

În schimb, Alba Iulia deține locul întâi în clasamentul localităților urbane cu cele mai multe proiecte de tip Smart City. Astfel, după ce a fost desemnat primul oraș pentru desfășurarea programului de mentorat online Generația Tech, dezvoltat cu susținerea Google și a Ministerului Educației Naționale, Alba Iulia a preluat conducerea proiectelor Smart City. Acest municipiu are cele mai multe inițiative în funcție de numărul de proiecte în plan (107), fiind urmat de Cluj-Napoca (54), Timişoara (26), Arad (19), Iaşi (19), Braşov (18), Bucureşti – Sector 4 (18), Oradea (17), Sibiu (16) şi Piatra Neamţ (15).

Vești bune din județul Cluj

Daniel Metz, CEO la NTT DATA Romania, a explicat motivul pentru care Clujul este perceput ca un trendsetter în materie de digitalizare:  „Trendul digitalizării va căpăta noi valențe. Acum avem ocazia să constatăm cât de importantă este digitalizarea unei afaceri. Limitările și îngreunarea fluxurilor logistice și de transport ne obligă să devenim tot mai agili, mai pragmatici, mai inteligenți în procesele de business”. De asemenea, Daniel Metz consideră că sectorul tehnologic poate contribui la revenirea economiei, așa cum a fost cazul pe parcursul precedentei crize financiare: „IT-ul a fost sectorul vedetă al economiei României în perioada de după criza financiară din 2008, pentru că a adus un surplus semnificativ de bani pentru revenirea economiei”.

Dacă orașul e fruntaș, în curând tot județul va deveni lider, Cluj urmând să devină primul judeţ smart din România, prin intermediul unui concurs pentru găsirea de soluții pentru digitalizare, proiect intitulat „Smart Territory”. Veștile bune din regiune au continuat cu faptul că de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj s-au reluat zborurile charter turistice spre nouă destinații de vacanță din cinci țări: Grecia, Egipt, Tunisia, Turcia și România. De menționat că  parcarea Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca a devenit recent prima din țară unde plata serviciilor se face digital, prin intermediul unei aplicații pentru dispozitivele mobile. „În această perioadă, în care necesitatea limitării interacţiunilor nenecesare este tot mai pregnantă, ne bucurăm să venim cu această formă de plată sigură şi comodă pentru şoferi”, a precizat Mihai Lodoabă, cofondator şi CEO yeParking. Tot în zonă, Jucu s-a numărat printre localitățile atestate ca stațiuni de interes național sau local, ceea ce va crește semnificativ impactul asupra regiunii. De asemenea, clujenii, dar nu numai ei, așteaptă desfășurarea unui eveniment de marcă, Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), cu proiecții în aer liber, în perioada 31 iulie – 9 august.

Nu în ultimul rând, hotelul de cinci stele Opera Plaza din Cluj-Napoca urmează să implementeze o digitalizare totală, ceea ce le va asigura clienților posibilitatea de a-și face singuri check-in/ check-out, precum și de a intra în camere folosind telefonul mobil.

Hub-ul IT pentru tineri

Cealaltă Capitală, cum mai e cunoscută Alba Iulia, e și primul primul oraș din România în care se va dezvolta un hub IT pentru tineret, o alegere firească după programul de digitalizare din acest Smart City. „La Alba Iulia, în ultimii doi ani și jumătate, am crescut cel mai amplu proiect pilot de oraș inteligent din România – Alba Iulia Smart City. Viitorul unui oraș nu poate fi asigurat decât investind în educația digitală a tinerilor. Faptul că am fost aleși de către Digital Nation și Google pentru primul hub IT al programului pe care îl derulează în România ne încântă și dă valoare argumentelor noastre”, a declarat Nicolaie Moldovan, City Manager Alba Iulia.

Sursa foto: shutterstock.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.