Ce mâncare să-i dai pisicii sau câinelui

FOTO: huoadg5888/Pixabay.com
FOTO: huoadg5888/Pixabay.com

Atunci când vine vorba de hrană, cățelul și pisica trebuie tratați ca niște membri ai familiei. Trebuie să fim foarte atenți la nevoile pe care le au în ceea ce privește nu doar răsfățul, ci și la cele referitoare la vitamine și nutrienții.

În mare parte, ca și în cazul oamenilor, hrana pentru căței și pisici trebuie să conțină proteine, carbohidrați, vitamine, minerale, grăsimi și apă. Există și câteva diferențe. Deși sunt declarați animale carnivore, câinii au nevoie în alimentați și de legume, cereale și chiar fructe. Cei care sunt în căutarea de informații despre hrană câini mai trebuie să știe că proteinele animale și le pot lua din carne, ouă sau pește.

În ceea ce privește mâncare pisicilor, acestea sunt carnivore și au nevoie speciale de hrană, deci ar fi indicat să nu li se dea hrană vegetală, iar carnea să fie prezentă în mâncarea lor. Însă, acest lucru nu înseamnă că pisicile trebuie să mănânce doar carne, pentru că își pot lua nutrienți și din plante și legume. Mai mult, o dietă bazată doar pe carne ar fi dăunătoare pentru pisici.

E important de precizat și că pisicile au nevoie de mai multe proteine decât câinele, cam de două ori. De asemenea, spre deosebire de căței, în mod special, pisicile au nevoie de doi aminoacizi. Este vorba despre arginină și taurină. Arginina este esențială pentru a înlătura amoniacului din corp, care se produce din descompunerea proteinelor. Altfel, pot avea probleme neurologice și chiar pot muri. Arginina se găsește în carne.

În mâncare pisici trebuie să fie și taurină, care le ajută să fie sănătoase. La pui, de exemplu, care nu au taurină în dietă, poate apărea orbirea sau pot avea probleme cardiace fatale.

Mâncare umedă sau uscată

Pe piață există două tipuri de hrană, uscată și umedă. Cea uscată este sub formă de boabe și diverse alte forme și ajută animalele să-și mențină sănătatea dinților. Cea umedă se găsește sub formă de plicuri sau conserve și conțin bucăți de carne, uneori legume sau orez și diverse compoziții nutritive precum geluri sau sosuri.

Ambele tipuri de hrană sunt benefice, însă în mod diferit. De exemplu, hrana uscată, pe lângă faptul că este benefică pentru dinți, este mai sățioasă și de ajutor și pentru sistemul digestiv. De asemenea, important de spus e și că hrana uscată e mai ieftină decât cea umedă.

Hrana umedă este mai bogată în proteine, miroase mult mai bine și este mai gustoasă. Însă, cel mai important lucru care trebuie spus e că nu trebuie să faceți o alegere între hrana umedă și cea uscată, ci trebuie să i le oferiți pisicii sau câinelui în mod echilibrat.

Însă, potrivit veterinarilor, dacă animăluțul are probleme digestive, ar fi indicat să îi dați un singur tip de hrană, pe care vi-l recomandă specialistul în sănătate, pentru că dacă le schimbați prea des s-ar putea să-i creeze disconfort și să ducă la constipare sau diaree.

Foarte important de precizat este că forma hranei, mai ales dacă vorbim despre cea uscată, contează foarte puțin. E important să citiți pe pachet ce conține și evitați hrana care au conservanți mulți, arome artificiale sau îndulcitori.