Ce îi trebuie unei măști pentru a fi sigură, în vremuri de pandemie

Nu toate măștile – fie ele scumpe sau ieftine – sunt sigure în actuala criză a coronavirusului. În acest articol, încercăm să te sfătuim să cumperi masca potrivită, în funcțiile de unele caracteristici.

În primul rând, trebuie să te asigură că produsele cumpărate sunt măști chirurgicale certificate. Acestea asigură cel mai înalt grad de filtrare a bacteriilor.

Mai jos, redăm câteva proprietăți ale unor măști recomandate de noi, după care vă puteți orienta în alegerea voastră:

Eficiența filtrării bacteriene BFE >98%

Respirabilitate <60Pa/cm2

Rezistența la stropi >16kPa

clasa: mască facială tip IIR

Reamintim că partea intens colorată a măștii se poziționează întotdeauna spre exterior. Partea care se așază pe nas este partea care conține acel fir metalic învelit în polipropilenă. Masca trebuie să acoperi corect atât nasul, cât și gura și bărbia. Elasticele se prind după urechi.

Trebuie să aveți grijă ca stratul exterior, cel din mijloc și cel interior să fie din fibre și materiale cu o densitate de 25 g / mp. Nu cumpărați măști care au caracteristici infertioare.

Aveți grijă ca masca să nu conțină latex provenit din cauciuc natural și nici DEHP (sustanță catalogată drept toxică).

Căutați, de asemenea, pe cutiile de măști unul dintre următoarele standarde: ISO 9001:2000, ISO 13485:2016, EN 14683:2019 + AC: 2019.

Aveți grijă să țineți ”rezerva” de măști într-un spațiu uscat și răcoros, departe de surse puternice de căldură.

Dacă aveți deja măști mai vechi prin casă, trebuie să aveți în vedere că, deși poate vi se pare nefiresc, acestea expiră după 3 ani. De fapt, ele își pierd o parte din caracteristicile protectoare, fiind mult mai puțin sigure după această perioadă.

Măștile ar putea deveni obligatorii și pe stradă

Masca ar putea deveni obligatorie și pe stradă în România, dacă ritmul infectărilor se v menține crescut, potrivit secretarului de stat din MAI Raed Arafat. În acest moment, purtarea măștii este obligatorie în România și în aer liber doar dacă este vorba despre o zonă aglomerată, în anumite intervale de timp.

„Clar este posibil să ajungem și la asta, nu vreau să se interpreteze și să se spună gata, Arafat a zis că de mâine mască, dar o astfel de decizie poate să fie aproape, dacă situația nu intră sub control și dacă în continuare vom avea oameni care se păcălesc pe ei singuri”, a declarat Raed Arafat, joi seara, la Digi24.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.