Ce este up-welling, fenomenul care face apa foarte rece pe litoralul românesc

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Mai bine de o săptămână, temperatura de pe litoralul românesc nu a depășit 20 de grade, iar unele zile a fost și de 14 grade. Din această cauză, mulți turiști au stat pe plajă.

Potrivit directorului general al Institutului Național de Geologie și Geoecologie Marină din România, Adrian Stănică, citat de G4Media.ro, fenomenul se numește up-welling și se întâmplă anual.

„Fenomenul se numește up-welling și apare în momentul în care bate vântul dinspre uscat spre larg, așa cum este acum. În momentul respectiv, apa caldă, de la suprafața mării, e împinsă spre larg și înlocuită cu apa din adâncimi mari, care este rece.

Imaginați-vă niște scări rulante: Ce e sus pleacă și vine ce e dedesubt. Fenomenul nu este unul anormal, se petrece de mulți ani pe litoralul nostru, inclusiv vara”, a explicat Adrian Stănică.

Dacă acum 20-30 de ani fenomenul dura doar câteva zile pe an, acum durează mai mult și are legătură cu schimbările climatice, în contextul creșterii numărului de zile cu vânt din Africa, mai explică directorul GeoEcoMar. 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.