Ce este forța misterioasă care împinge Universul? O hartă 3D a cosmosului ne-ar putea ajuta să înțelegem

cluster_de_stele
Cluster de stele din constelația Monoceros, aflată la 2.600 de ani-lumină distanță de Pământ / Foto: NASA/JPL-Caltech/P.S. Teixeira (Center for Astrophysics)

Astronomii au măsurat distanța exactă până la peste un sfert de milion de galaxii pentru a afla date noi despre o perioadă cheie din istoria cosmică. Harta 3D a cerului le permite oamenilor de știință să examineze perioada de timp de acum șase miliarde de ani, când energia întunecată a devenit factorul major de influențare a expansiunii Universului, relatează BBC.


Nimeni nu cunoaște adevărată natură a acestei forțe de respingere, dar datele strânse în studiul internațional BOSS vor ajuta la testarea a diferite teorii.

„Este o perioadă incredibil de captivantă pentru a lucra în cosmologie, și suntem cu toții onorați să facem parte din Baryon Oscillation Spectroscopic Survey (BOSS)”, a declarat pentru BBC profesorul Will Percival de la Universitatea din Portsmouth, membru în echipa internațională de cercetare.

Oamenii de știință au măsurat pozițiile 3D pentru peste 250.000 de galaxii, acoperind cel mai mare volum din Univers studiat vreodată. „Asta ne oferă o hartă extraordinară pe care o putem apoi analiza pentru a încerca să înțelegem cum și de ce expansiunea Universului se accelerează”, a mai spus el pentru sursa citată.

Energia întunecată reprezintă 73% din Univers

Faptul că toate componentele cosmosului se îndepărtează din ce în ce mai repede a fost una dintre marile descoperiri ale secolului XX. Până atunci cercetătorii credeau exact contrariul, și anume că expansiunea Universului ar încetini sub influența gravitației. Însă Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt și Adam G. Riess, toți trei laureați ai Premiul Nobel pentru Fizică, au demonstrat observând supernovele îndepărtate că Universul se află într-o expansiune accelerată.

Această descoperire i-a condus la concluzia că un proces necunoscut cauza creșterea vitezei de expansiune și l-au botezat energie întunecată. Unul dintre cele mai mari scopuri ale științei actuale este de a explica această energie misterioasă, despre care se crede că alcătuiește aproximativ 73% din totalul de masă și de energie din Univers.

energia_intunecata
Foto: NASA/STSci/Ann Feild

Proiectul BOSS folosește mai multe tehnici pentru a înțelege accelerarea. Una dintre ele se referă la așa-numitele oscilații acustice baryon. Acestea sunt unde conduse de presiune care au trecut prin Universul foarte tânăr și care au fost imprimate în distribuția materiei odată ce Universul s-a răcit. Astăzi, aceste oscilații pot fi folosite ca un fel de standard pentru a măsura geometria cosmosului.

„Deoarece poți să urmărești acest model prin tot Universul, îți spune o mulțime de lucruri despre conținutul său. Dacă ar fi avut un alt conținut – mai multă materie sau mai puțină materie, sau dacă s-ar fi extins într-un alt ritm – atunci am fi văzut o hartă diferită a galaxiilor”, a explicat Rita Tojeiro de la Univesitatea din Portsmouth.

Forța gravitațională, învinsă de energia întunecată

Harta realizată oferă detalii ale pozițiilor galaxiilor aflate până la șase miliarde de ani-lumină de Pământ. Acest fapt este foarte important în contextul înțelegerii energiei întunecate deoarece acum șase miliarde de ani era perioada în care forța de respingere – energia întunecată – a devenit acțiunea dominantă în determinarea expansiunii Universului, punând în umbră forța gravitațională.

Proiectul BOSS, care adună date folosind telescopul Sloan din New Mexico, va continua să cartografieze pozițiile 3D ale galaxiilor. „Folosim toate aceste măsurători pentru a testa mai multe teorii, în ideea de a încerca să înțelegem mai bine energia întunecată”, a mai spus Tojeiro pentru BBC.

La rândul său, Agenția Spațială Europeană va lansa în 2019 telescopul spațial Euclid, al cărui scop va fi să realizeze o hartă a Universului întunecat (adică a materiei și a energiei întunecate). Euclid va măsura pozițiile exacte a 50 de milioane de galaxii aflate la distanțe de până la 10 miliarde de ani-lumină de Pământ. Acest lucru înseamnă că telescopul va fi martor la întreaga evoluție a influenței energiei întunecate asupra expansiunii Universului, de la influența minimă din epoca cea mai timpurie până la momentul în care a preluat controlul în Univers.

Mai multe informații despre energia întunecată poți afla aici.

Despre proiectul BOSS găsești informații aici, iar despre proiectul Euclid aici.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe pagina noastră de Facebook.