Ce este chimioterapia preventivă, tratamentul urmat de Kate Middleton după ce a fost diagnosticată cu cancer

kate middleton are cancer
Foto: Captură YouTube

Kate Middleton a dezvăluit vineri că suferă de cancer și că a început un tratament pe care l-a numit „chimioterapie preventivă”.

Într-un clip video, Prințesa de Wales a relatat că boala a fost descoperită cu ocazia unei intervenții chirurgicale abdominale majore într-o clinică din Londra, în luna ianuarie a acestui an.

În vârstă de 42 de ani, Kate Middleton a spus că face „chimioterapie preventivă”, așa cum a recomandat echipa ei medicală, și că tratamentul este la început.

Medicii intervievați de time.com au explicat la ce se referă „chimioterapia preventivă”.

„Nu este un termen medical, dar cred că suntem cu toții de acord că ea se referă la chimioterapie adjuvantă”, a declarat dr. Katherine Van Loon, profesor de medicină și oncolog gastrointestinal la Universitatea din California, San Francisco.

Acest tratament implică de obicei aceleași medicamente de chimioterapie pe care oamenii le primesc pentru a trata cancerul activ sau avansat, a explicat ea. Chimioterapia adjuvantă este menită să distrugă orice celule canceroase microscopice rămase după operație, pe care un chirurg nu le-a putut vedea în timpul intervenției, distrugând orice celule care ar fi putut scăpa și s-ar fi putut răspândi în alte părți ale corpului.

În funcție de tipul de cancer, studiile au arătat că administrarea „de la 3 până la 6 luni de chimioterapie după intervenția chirurgicală poate reduce semnificativ riscul de reapariție a cancerului”, a declarat și dr. Jeremy Jones, președintele interimar al diviziei de hematologie și oncologie la Clinica Mayo. „Este standardul de îngrijire pentru a reduce riscul de recidivă pentru multe tipuri de cancer”, a explicat el.

Jones a mai declarat că medicii decid să înceapă chimioterapia adjuvantă luând în calcul mai mulți factori, dar criteriul principal este stadiul cancerului. Stadiile de cancer sunt împărțite în funcție de gradul de răspândire a bolii (dacă celulele canceroase s-au răspândit în ganglionii limfatici sau în alte părți ale corpului). Astfel, chimioterapia adjuvantă este recomandată în mare parte pentru cancerele în stadii mai avansate care au un risc mai mare de recidivă, a completat medicul.

Potrivit lui Van Loon, chimioterapia adjuvantă este în general prescrisă dacă „există o anumită îngrijorare bazată pe patologia [tumorii – n.r.] sau pe istoricul clinic al pacientului, care sugerează că există riscul revenirii cancerului în viitor. Se face pentru a oferi o asigurare suplimentară că cancerul nu va reveni sau nu va metastaza în viitor”.

De asemenea, medicii pot lua în considerare chimioterapia adjuvantă atunci când sunt „ultra conservatori”, așa cum ar putea fi în cazul unui pacient mai tânăr, a mai spus ea.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.