Ce este ACTA, legea care schimbă internetul. România se poate retrage oricând

parlament
Unii parlamentari polonezi şi-au ascuns feţele în spatele unor măşti cu chipul lui Guy Fawkes. Personajul istoric a devenit simbolul Anonymous, comunitate de hackeri care protestează violent împotriva ACTA, atacând inclusiv siteul Parlamentului European

ACTA (Acord comercial de combatere a contrafacerii) prevede, printre altele, că providerii de internet pot să consulte informaţiile din calculatorul unei persoane conectate atunci când există suspiciuni că aceasta foloseşte sau accesează material piratat. Totuşi, ACTA permite statelor care au semnat acordul, aşa cum este România, să se retragă sau să aducă amendamente.

Depozitarul ACTA este Japonia, iar perioada de semnare este 1 mai 2011 – 1 mai 2013. Participanţii la negocierea sa, 37 de state din întreaga lume (îi găseşti la finalul articolului), se pot retrage şi pot depune amendamente în orice moment, prevede actul, postat pe site-ul Consiliului Uniunii Europene.

Documentul original al ACTA, în limba română, poate fi consultat AICI.

ACTA nu se referă exclusiv la protejarea proprietăţii intelectuale pe internett, ci şi la protejarea acesteia în cadrul contrafacerilor fizice de bunuri de consum şi la reglementări în privinţa medicamentelor generice. Acestea din urmă sunt medicamente care copiază întocmai reţeta unui medicament de pe piaţă, dar sunt vândute sub un alt nume.

GreatNews.ro a consultat textul ACTA şi prezintă ce presupune tratatul şi ce drepturi şi obligaţii vor avea utilizatorii de internet în cazul în tratatul va fi aplicat în forma sa actuală:

– dacă ai un soft piratat sau vezi un film piratat poţi fi pedepsit imediat. Cel mai probabil, urmând prevederile ACTA, îţi va fi blocat IP-ul, iar, pe termen lung, te aşteaptă plata unor despăgubiri.

– organul de control instituit odată cu aplicarea ACTA va avea acces, cu ajutorul providerilor, la informaţii din calculatorul tău

– accesul în calculatorul utilizatorului se face NUMAI după constatarea că, pe IP-ul asociat calculatorilor respectiv, a fost folosit material piratat. Totuşi, accesul la informaţii din calculatorul respectiv va fi nelimitat

– pot fi consultate chiar şi informaţiile de pe emailul unei persoane

ACTA va intra în vigoare doar dacă va fi ratificat de Parlamentul European. Proiectul de lege va intra în dezbatere în luna iunie 2012.

Cine a semnat ACTA, cine (încă) nu

harta_acta
click pe imagine pentru a mări

Legendă

roz – state care au semnat
albastru – state care au participat la negociere, dar încă nu au semnat
portocaliu – state din UE care au semnat, dar sunt acoperite şi de semnătura UE
verde – state din UE care nu au semnat, dar sunt acoperite de semnătura UE

Scopul ACTA este de a proteja proprietatea intelectuală, însă mai mulţi experţi au atras atenţia că, prin prevederile sale, duce la îngrădirea libertăţii de exprimare pe internet. Aceiaşi experţi atrag atenţia că proprietatea intelectuală poate fi protejată şi prin măsuri mai blânde, fără a se recurge la abuzuri (cum este socotită consultarea emailului, de exemplu).

Participanţii la negocierea ACTA sunt: Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Mexic, Maroc, Olanda, Noua Zeelandă, Polonia, Portugalia, România, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveţia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii.

Primele state care au semnat acordul au fost Australia, Canada, Japonia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud şi SUA (semnatare la 1 octombrie 2011). Statele membre UE au semnat documentul în ianuarie 2012.

Raportorul european pentru ACTA a demisionat

Convenţia intră în vigoare după ratificarea sa de minimum 6 dintre cele 31 enumerate mai sus. Cele mai multe proteste împotriva ACTA au avut loc în Polonia.

Împotriva ACTA s-a ridicat chiar raportorul european pentru ACTA, francezul Kader Arif. Acesta a demisionat la 26 ianuarie 2012, spunând: „Vreau să transmit un puternic semnal de alarmă şi să alertez opinia publică de faptul că această situaţie e inacceptabilă. Nu voi lua parte la această mascaradă”.

Dacă articolul ţi-a fost de ajutor, dă-ne un LIKE pe pagina noastră de Facebook

Cu un simplu Like ești înscris automat în concursul săptămânal, la care poți câștiga, la alegere, una dintre cărțile descrise de noi AICI (lista cărților).