Ce economii fac locatarii unui bloc din București care și-au montat panouri solare pe acoperiș

FOTO: Solarimo/Pixabay.com
FOTO: Solarimo/Pixabay.com

Proprietarii a 60 de apartamente dintr-un bloc cu patru etaje, din București, Sectorul 6, au decis, în urmă cu câteva luni, să monteze panouri solare pe acoperiș. Acum, potrivit G4Media.ro, plătesc mai puțin la întreținere, pentru că energia produsă de panourile fotovoltaice este folosită pentru părțile comune.

De asemenea, surplus ajunge în rețea, iar asociația de proprietare este prosumatoare. Proiectul a pornit de la ONG-ul „Între vecini”. Pe terasa blocului au fost montate 15 panouri, cu o putere de 5kWh. Întreaga investiție a fost de 5.000 de euro, iar fondurile sunt private.

Președintele asociației de proprietari speră ca în viitor să transfere energia și la apartamente, astfel încât, cel puțin, proprietarii să plătească mai puțin pentru curentul electric.

Specialiștii în energie sunt de părere că un astfel de proiect poate fi luat drept exemplu de Ministerul Mediului și poate fi extins și la alte blocuri și chiar la nivel național.

Asociațiile de proprietari din București pot obține suport în valoare de câte 15.000 de euro, prin proiectul ÎntreVecini. Proiectul asigură gratuit panouri fotovoltaice pe blocuri și susținere pentru implementarea unor acțiuni sustenabile. 

Asociațiile de proprietari din sectoarele 1, 2, 3, 4 și 5 se pot înscrie în proiect pe platforma intrevecini.ro, in perioada 12 iunie – 10 iulie 2023, unde vor regăsi și un ghid explicativ despre cum pot deveni prosumatori la bloc.

FOTO: Solarimo/Pixabay.com