Ce decizii fiscale ar fi luat liderii coaliției PSD-PNL

FOTO: gov.ro
FOTO: gov.ro

Liderii coaliției de guvernare ar fi decis câteva măsuri fiscale pentru a acoperi deficitul bugetar. Măsurile ar urma să fie aplicate în două runde, din 1 octombrie și apoi, altele, din 1 ianuarie 2024.

Una dintre măsurile convenite de liderii PSD și PNL ar fi desființarea a aproximativ 200 de mii de posturi de la stat neocupate. Economiile vor veni din eliminarea bugetării acestor posturi.

Costa de TVA de 5% va dispărea. Acum se aplică acum unor produse și servicii precum manuale, publicații, servicii hoteliere sau case cu suprafețe mai mici de 120 de metri pătrați. Trecerea acestora la cotă de impozitare de 9%.

Vor fi doar două cote de TVA: 19% pentru majoritatea bunurilor și serviciilor, și 9% pentru mâncare, mâncarea pentru animale, medicamente, dispozitive medicale.

Muncitorii din construcții și agricultură vor plăti contribuțiile la sănătate, adică 10% din venitul brut.

Microîntreprinderile vor fi impozitate cu 1% din cifra de afaceri dacă cifra de afaceri e sub un anumit prag (de 300.000 de euro, dar e posibil să se modifice) și cu 3% pentru o cifră de afaceri cuprinsă între acest prag și plafonul actual de 500.000 de euro.

De asemenea, vor fi creșteri de accize la tutun și alcool.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.