Ce boli riști dacă mănânci zilnic 50 de grame de mezeluri

FOTO: DagnyWalter/Pixabay.com
FOTO: DagnyWalter/Pixabay.com

Consumul de produse din carne procesată poate avea efecte negative asupra organismului, atrag atenția specialiștii. Un studiu publicat la sfârșitul lunii martie 2023 de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) a relevat faptul că nitrozaminele prezente în anumite alimente pot provoca apariția cancerului. De asemenea, sunt și denotoxice, adică pot modifica ADN-ul.

„Evaluarea noastră concluzionează că, pentru toate grupele de vârstă ale populației UE, nivelul de expunere la nitrozaminele din alimente constituie o problemă de sănătate”, a declart președintele Grupului științific pentru contaminanți din lanțul alimentar, Dieter Schrenk.

Specialiștii în sănătate spun că în urma procesului de prelucrare industrială, alimentele își pierd principalele substanțe nutritive, iar aditivii care sunt adăugați pentru a da gust mai bun sau pentru a prelungi termenul de valabilitate au efect nociv asupra sănătății.

Spre exemplu, carnea procesată conține și de patru ori mai multă sare decât cea neprocesată. Mai mult, are conservanți, îndulcitori și grăsimi în cantități mari. Potrivit unui studiu citat de Wall Street Journal, pentru cei care consumă 50 de grame de mezeluri în fiecare zi crește riscul declanșării unei boli cardiace cu până la 42%.

De asemenea, riscul de a dezvolta diabet crește cu 19%, iar pentru cancer colorectal cu 18%. Organizația Mondială a Sănătății intenționează să facă noi recomandări cu privire la limitele consumului de carne procesată până în 2025.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.