Ce beneficii extrasalariale preferă tinerii angajați

Nu mai este o noutate faptul că beneficiile extrasalariale constituie un factor motivator relevant pentru tinerii angajați, care au așteptări mult mai complexe de la angajatori în comparație cu generațiile anterioare.

Astfel, pentru a atrage și pentru a reține noile talente în companii, angajatorii trebuie să cunoască paleta de beneficii extrasalariale pe care angajații le iau în considerare atunci când aleg un nou loc de muncă.

Ce îi motivează pe tinerii angajați

Un sondaj EY a analizat abordarea angajatorilor români cu privire la beneficiile extrasalariale ale momentului. Concluzia? În topul beneficiilor acordate se află tichetele de masă, cadourile în bani și tichetele cadou pentru ocazii speciale, dar și decontarea contravalorii transportului. 

În plus, angajatorii mai includ în pachetul de beneficii asigurarea de sănătate sau asigurare de viata, pensii facultative, dar și vouchere de vacanță. Mai puțin populare, după cum rezultă din sondaj, sunt tichetele culturale și abonamentele pentru activități sportive.

Totuși, angajații noilor generații pun un accent deosebit pe dezvoltarea profesională și pe echilibrul dintre viața personală și cea personală. Aceștia apreciază programul de lucru flexibil, posibilitatea de a lucra remote, dar și oportunitățile de învățare și avansare în carieră. Prin urmare, angajatorii trebuie să ia în considerare un pachet de beneficii extins, care să încorporeze inclusiv facilități menite să satisfacă nevoia de dezvoltare a angajaților, dar și echilibrul și starea de bine a acestora.

Ba mai mult, angajații sunt atenți la cultura organizațională a firmei și la stilul de leadership aplicat. Un mediu de lucru sănătos este cel care îi motivează să rămână pe termen lung. Avantajul major al angajaților tineri este capacitatea de adaptare a acestora și utilizarea cu ușurință a noilor tehnologii. Acest aspect explică de ce este relevant ca organizațiile să atragă și să mențină în companie noile talente, adaptându-se la cerințele și nevoile acestora.

Care sunt cele mai dorite beneficii extrasalariale

Principalele surse de motivare ale angajaților dictează beneficiile pe care aceștia le preferă atunci când selectează un nou angajator.

Un studiu Benefit realizat anul acesta relevă că 1 din 4 angajați cataloghează beneficiile extrasalariale la fel de importante precum mărirea salarială. Același studiu arată că angajații sunt tot mai deschiși înspre a accesa pachete de beneficii flexibile, care să adreseze nevoile diverse ale fiecăruia dintre ei.

Conform acestui sondaj, beneficiile extrasalariale preferate de angajați sunt tichetele de masă, care se păstrează în rândul beneficiilor favorite, urmate de cadouri, vouchere de vacanță, telemuncă și serviciile din domeniul sănătății.

Telemunca a câștigat o popularitate sporită pentru angajații din generațiile tinere. Cei mai mulți dintre ei preferă locurile de muncă remote sau hibrid și o mare parte a acestora au fost dispuși să identifice noi oportunități profesionale care au putut să ofere acest beneficiu. 

Avantajul flexibilității în ceea ce privește alegerea beneficiilor extrasalariale este acela că fiecare salariat are posibilitatea de a selecta opțiunea potrivită nevoilor personale. Oportunitățile de dezvoltare pot fi valorificate prin cursuri plătite de către companie sau prin organizarea unor programe de formare interne, pe diverse domenii de interes. 

În plus, de mare interes pentru tineri sunt activitățile și programele de wellbeing, menite să le asigure echilibrul dintre viața personală și cea profesională. De reținut este că angajații sunt pe cât de dornici de a evolua profesional, pe atât de preocupați de menținerea unei balanțe sănătoase între viața privată și muncă.

Prin urmare, rolul companiilor care își doresc să se adapteze acestor nevoi este acela de a-și analiza și de a-și completa oferta de beneficii în concordanță cu cerințele salariaților.

Dintre respondenții sondajului EY citat anterior, 93% au afirmat că acordă salariaților, pe lângă salariul de bază, o serie de beneficii extrasalariale. Acest procent dovedește că organizațiile au înțeles, într-un număr semnificativ de mare, importanța motivării și fidelizării corespunzătoare a angajaților. Cert este că nevoile angajaților se schimbă, iar cerințele lor devin tot mai diverse. Pentru a se adapta unei piețe a muncii din ce în ce mai fluidă, angajatorii trebuie să rămână la curent cu preferințele angajaților, implementând politici și beneficii bazate pe flexibilitate.

Sursă foto: Shutterstock