Ce ar trebui să știi înainte să îți cumperi anvelope noi?

Este o certitudine ca anvelopele sunt printre cele mai importante consumabile ale masinii tale. Daca te gandesti numai la faptul ca reprezinta singurul contact al vehiculului cu suprafata de drum pe care ruleaza, realizezi cat de mult influenteaza randamentul lor reusita manevrelor de accelerare, franare sau schimbare a directiei de mers. Iata ce trebuie sa stii inainte de a comanda un set nou de anvelope pentru masina ta.

Dimensiunile

Cel mai important aspect atunci cand inlocuiest cauciucurile este sa se potriveasca si sa fie legale. Detalii despre dimensiunile de pneuri omologate pentru masina ta regasesti in cartea de identitate a vehiculului. Cat timp te incadrezi in acei parametri, circuli legal si nu ai griji. Dimensiunile standard de anvelope sunt cele mai vizibile informatii inscrise pe partea laterala, alcatuite din o succesiune de trei indici. Spre exemplu, codul 225/60R17 inseamna ca latimea benzii de rulare este de 225 milimetri (22,5 centimetri), raportul dintre banda de rulare si flancul avelopei este de 60%, anvelopa este de tip Radial si trebuie montata pe o janta de 17 inchi.

Sezonul

Un alt criteriu important de avut in vedere este sezonul pentru care a fost confectionat cauciucul. In tara noastra functioneaza legislatia europeana cu privire la obligativitatea echiparii anvelopelor cu insemnele M, S si simbolul fulgului de nea atunci cand circuli pe suprafete de drum public acoperite de zapada, gheata, polei sau alte derivate, indiferent de perioada calendaristica in care te afli. Aceste caracteristici nu sunt indeplinite decat de cauciucurile de iarna sau de anvelope all season. Pentru trafic urban in conditii de iarna moderata, pneurile mixte sunt suficiente si iti ofera avantajul de a nu mai inlocui rotile de sezon. In orice caz, respectarea indicatiilor producatorului cu privire la conditiile pentru care au fost confectionate anvelopele iti aduce un plus de siguranta in timpul deplasarii indiferent de infrastructura sau vreme.

Calitatea

Dupa ce ai stabilit dimensiunile si sezonul este timpul sa te gandesti la calitate. In general, producatorii de cauciucuri se impart in trei mari categorii: premium, medii si economici sau de buget. Firmele consacrate au un renume si o garantie a calitatii dobandita in decenii, dar si un pret pe masura. In categoria de mijloc regasesti produse de calitate la costuri competitive. Daca esti constrans de buget si nu poti alege decat varianta a treia, alege numai companii patronate de firmele mari de anvelope. Pentru a acoperi un segment mare de piata, producatorii premium au cumparat fabrici locale de cauciucuri, carora le imprumuta din tehnologiile lor. Astfel vei avea minima garantie ca produsul respecta standardele cu privire la calitate.

Data fabricatiei

In functie de stilul de condus, de calitatea drumurilor pe care circuli, de starea tehnica a masinii si de temperaturile prin care te deplasezi, uzura cauciucurilor poate fi grabita sau amanata. Anvelopele fac parte din categoria consumabilelor si trebuie inlocuite atunci cand adancimea benzii de rulare este prea mica sau cand au imbatranit peste masura. Unii producatori stabilesc limita de 5 ani pentru schimbul de anvelope. Cum afli care este varsta cauciucului? Cauti pe flanc abrevierea DOT. Acesta este urmat de o succesiune de trei indici a cate patru cifre, dintre care ultimul iti arata numarul saptamanii (primele doua) si anul (ultimele doua) cand a fost produs. Spre exemplu, indicele DOT de tipul 4219 inseamna ca anvelopa a fost produsa in saptamana cu numarul 42 a anului 2019. Cu cat este produs mai recent, cu atat scade riscul imbatranirii anvelopei inainte de a fi montata pe masina, deoarece nu stii in ce conditii a fost depozitata in tot acest timp.

Schimbul de anvelope in tara noastra se face in special din doua mari motive: cand se uzeaza peste masura sau cand circuli in conditii de iarna. Alegerea produselor de calitate iti asigura liniste in timpul deplasarii cu masina.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.