Ce amenzi riscă șoferii care nu folosesc anvelope de iarnă

mașină iarna
Foto: Pexels / pixabay.com

Șoferii sunt obligați să își echipeze mașinile cu anvelope de iarnă, altfel riscă amenzi de aproape trei mii de lei, dar și pierderea certificatului de înmatriculare.

Poliția Română a făcut un apel în acest sens.

„Iarna și-a făcut deja simțită prezența în unele părți ale țării. Șoferii care circulă pe drumuri cu zăpadă, gheață sau polei trebuie să aibă montate la mașină anvelope de iarnă. Dacă circulă fără astfel de anvelope, pe asemenea drumuri, șoferii pot primi amenzi de până la 2.900 de lei. Pentru a face o alegere cât mai corectă în momentul în care vorbim despre acest gen de cauciucuri, vă prezentăm un ghid despre anvelopele de iarna și cât de multă siguranță ne oferă pe un carosabil alunecos”, se arată într-un comunicat transmis, duminică, de Poliția Română.

Toți șoferii care circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei sunt obligați să aibă anvelope de iarnă.

Amendă pentru cei care nu au anvelope de iarnă

”Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceți, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă”, a adăugat Poliția.

Care sunt sancțiunile pentru cei care nu circulă cu anvelope de iarnă

Amenda pentru conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 şi 2.900 de lei) și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.