Ce amendă poate primi femeia care a rupt bujorii de munte

FOTO: Sorin Lazăr/Facebook
FOTO: Sorin Lazăr/Facebook

Femeia care a plecat acasă cu o tufă de bujori de munte poate fi amendată cu o sumă cuprinsă între 3.000 și 5.000 de lei, a anunțat un secretar de stat în Ministerul Mediului.

Autoritățile încearcă acum să o identifice pe femeia care a fost fotografiată în zona Bâlea Tunel din județul Argeș cu o tufă de bujori de munte – o plantă protejată – în mână.

„Din păcate, având suprafețe foarte mari de parcuri naturale, acest tip de incidente de întâmplă. Oamenii nu conștientizează sau poate unii dintre ei conștientizează și nu-i interesează că rup o plantă ocrotită de lege”, a declarat Iuliana Stana, secretar de stat în Ministerul Mediului, într-o emisiune la postul de televiziune Digi24.

„Pentru astfel de infracțiuni sunt amenzi cuprinse între 3.000 și 5.000 de lei. Am văzut și eu aceste imagini, încercăm să identificăm persoana respectivă. Dar avem parcuri în țară care au 70.000 de hectare, 40.000 de hectare, și accesul în aceste parcuri se poate face din mai multe zone. Este destul de greu de controlat. Rangerii noștri merg în teren. Merg, verifică (…) Din păcate, în unele cazuri nu sunt destui. Dar pe lângă rangeri, biologii de la parc, specialiștii pentru educație ecologică, chiar și directorii parcurilor participă la aceste verificări. Dar după ce a plecat personalul care verifică, îi este foarte ușor unui cetățean rău intenționat să distrugă aceste plante”, a completat el.

Secretarul de stat a mai spus că persoana respectivă poate fi amendată pe baza fotografiei: „Am început demersurile de identificare a persoanei respective. Urmează, dacă o identificăm, să o și amendăm. Din păcate, nu este un caz unic. Sunt foarte multe cazuri. Pe rețelele de socializare ne este atrasă atenția că mulți turiști, și în vârful muntelui, fac astfel de prejudicii patrimoniului natural. Pentru că discutăm de un prejudiciu”.

„Acum este interzis, dar să știți că în trecut acest bujor de munte se colecta și se făcea dulceață din el. Apelul Ministerului Mediului pentru toți turiștii care vizitează aceste zone și identifică persoane care fac astfel de practici, este să ne transmită. Pentru că avem instituții, colaborăm atât cu Poliția, cât și cu Jandarmeria montană, și putem să pedepsim aceste persoane”, a mai spus Stana.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.