Ce a spus Liviu Dragnea despre declarația lui Daea legată de Holocaust

liviu dragnea
Liviu Dragnea. Foto: Pagina de Facebook Liviu Dragnea

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a avut o reacție pe pagina sa de Facebook legată de afirmațiile ministrului Agriculturii, Petre Daea, care a comparat asomarea porcilor care sunt infestați cu pestă africană cu Holocaustul.

„Declarația ministrului Daea reprezintă o gafă! Regret că un ministru al Cabinetului PSD – ALDE a făcut o asemenea declarație, deși sunt convins că nu a existat nici cea mai mică intenție de a ofensa poporul evreu. Cu toate acestea, îi atrag public atenția ministrului agriculturii să fie mai atent asupra modului în care se exprimă și să nu mai folosească asocieri care pot jigni profund.

PSD consideră că Holocaustul împotriva evreilor a fost o tragedie, care nu trebuie să se mai repete. Am condamnat întotdeauna declarațiile sau derapajele antisemite. Vom sprijini în continuare progresele în domeniul studierii, educației și comemorării Holocaustului.

În numele meu, al PSD și al coaliției de guvernare prezint scuze comunității evreiești pentru afirmațiile domnului ministru Daea”, a reacționat Liviu Dragnea pe pagina sa de Facebook.

Daea a declarat într-o emisiune TV că pentru situația infestării cu pestă africană „nu există antidot, nu există vaccin, nu există medicamente, singura metodă este sacrificarea”. „Porcii se incinerează, este o muncă extraordinară. Acolo este ca la Auschwitz”, a spus ministrul Petre Daea la Antena 3.

„Efective de porci care se asomează, trec în partea cealaltă şi se pun pe foc, o fac medicii veterinari care sunt la limita rezistenţei, să stai cu 2000- 3000 de porci care trebuie sacrificaţi zilnic”, a continuat ministrul.

Declarația a atras multe reacții negative, iar ministrul Agriculturii a ținut să își ceară scuze pentru comparația neferictă între sacrificarea porcilor și crimele comise în lagărele de concentrare în vremea Holocaustului.

O reacție la comparația lui Daea a venit și de la ambasada Israelului la București.

„Ambasada Statului Israel își exprimă consternarea și dezamăgirea cu privire la afirmațiile domnului Ministru al Agriculturii, Petre Daea, care a comparat sacrificarea porcilor bolnavi cu uciderea evreilor nevinovați în lagărul de la Auschwitz. Sperăm, totuși, că o astfel de asociere a fost făcută de Ministrul Daea din pricina lipsei de informare aprofundată asupra a ceea ce înseamnă Holocaustul și Auschwitz, fără intenția de a dezonora memoria milioanelor de victime.

Holocaustul, o tragedie condamnată de România, care s-a soldat cu moartea a șase milioane de evrei, nu trebuie niciodată uitat, trivializat sau minimalizat. România a făcut progrese extraordinare în domeniul studierii, educației și comemorării Holocaustului, demersuri care, suntem convinși, vor continua și în viitor. Această pagină neagră a istoriei nu trebuie sã se repete. În acest sens, niciun efort nu este prea mare pentru ca tinerele generații, și nu numai, să cunoască și să înțeleagă istoria Holocaustului.

Ne așteptăm ca, pe viitor, terminologia legată de Holocaust să nu mai fie folosită într-un context fără legătură cu acesta”, a transmis Ambasada Israelului la București.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.