Interzicerea amnistiei și a grațierii pentru fapte de corupție nu e constituțională

curtea constituțională motivarea CCR
Foto: ccr.ro

Curtea Constituțională a respins joi, 18 iulie, inițiativa de revizuire a Constituției privind interzicerea amnistiei sau a grațierii pentru fapte de corupție, anunță publicația G4media.ro.

Inițiativa fusese depusă în urma referendumului din data de 26 mai inițiat de președintele Klaus Iohannis, referendum în cadrul căruia românii au decis că sunt de acord cu interzicerea amnistiei și a grațierii pentru fapte de corupție.

Însă judecătorii CCR au decis cu unanimitate de voturi că propunerea referitoare la interdicția amnistierii sau a grațierii corupților este neconstituțională.

Potrivit acestora, ”exceptarea infracțiunilor de corupție de la grațiere sau amnistie este neconstituțională”, mai notează sursa citată.

”Nu poți separa un grup de infracțiuni prin Constituție. O poți face prin lege, dar nu prin Constituție pentru că se încalcă limitele revizuirii, se încalcă principiul egalității în drepturi”, au declarat surse participante la dezbateri pentru G4Media.ro.

Celelalte prevederi ale inițiativei de revizuire – interzicerea ordonanțelor de urgență în domeniul justiției și oferirea posibilității și altor instituții de a ataca OUG-urile la CCR, nu doar Avocatului Poporului – au primit undă verde de la Curte.

Odată respinsă, inițiativa de revizuire a Constituției va trebui redepusă la Parlament, fără prevederile declarate neconstituționale.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.