CCR: Carantina instituită prin ordinul ministrului Sănătății este neconstituțională

curtea constituțională motivarea CCR
Foto: ccr.ro

Curtea Constituțională a decis că Guvernul poate să instituie și să prelungească starea de alertă fără încuviințarea Parlamentului, potrivit Hotnews.ro. Însă este neconstituțională prevederea prin care carantina este instituită prin ordin al ministrului Sănătății.

Deciziile au fost luat în urma sesizărilor făcute de Avocatul Poporului. Această instituție spunea că, prin aprobarea de către Parlament a unei hotărâri a Guvernului, de instituire a stării de alertă, se aduce atingere principiului separaţiei puterilor în stat.

Avocatul Poporului consideră că prin introducerea unei „noi forme de control parlamentar asupra actelor Guvernului”, Parlamentul „a convertit natura juridică tradiţională de act administrativ normativ a hotărârii de Guvern într-un document politic” care vizează exclusiv raportul constituţional dintre Parlament şi Guvern.
Cea de a doua sesizare a Avocatului Poporului dezbătută joi de Curtea Constituţională a vizat art.25 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi art.8 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei.
Articolele contestate prevăd:
  • Articolul 25, alineatul 2 din Legea 95/2006: măsurile privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de epidemii, precum şi bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii se stabilesc prin ordin al ministrului sănătăţii.
  • Articolul 8, alineatul 1 din OUG 11/2020: în cazul epidemiilor/pandemiilor sau situaţiilor de urgenţă de sănătate publică internaţionale declarate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dacă exista un risc iminent pentru sănătatea publică, cu respectarea Regulamentului sanitar internaţional (2005), la propunerea Grupului tehnic de experţi ai Ministerului Sănătăţii, ministrul sănătăţii instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsură de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor.
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.