Cazul Skripal. Un diplomat român este convocat la MAE rus

FOTO: 3dman_eu/Pixabay.com
FOTO: 3dman_eu/Pixabay.com

Ministerul de Externe al Rusiei a convocat ambasadori și alți reprezentanți diplomatici ai țărilor care au expulzat diplomați ai Moscovei în urma cazului Serghei Skripal, fostul agent secret rus otrăvit pe 4 martie în Marea Britanie.

Sputniknews menţionează convocarea reprezentanţilor diplomatici a 14 ţări europene, respectiv Italia, Polonia, Olanda, Albania, România, Ucraina, Cehia, Belgia, Letonia, Lituania, Macedonia, Croaţia, Suedia, Danemarca și  Australia. Potrivit acelorași surse, acestora ar urma să li se înmâne câte o notă de protest și vor fi înștiințați asupra măsurilor de represalii care vor urma.

Marea Britanie a expulzat 23 de diplomați ruși. O măsură similară a fost luată de peste 25 de țări. Cei mai mulți diplomați ruși, 60, vor fi expulzați din SUA. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat că 14 țări membre ale Uniunii Europene, printre care și România, au decis să trimită acasă zeci de diplomați ruși. Ulterior, s-au alăturat și țări europene care nu fac parte din blocul comunitar, precum Ucraina.

Rusia pregătește decizii care să oglindească aceste măsuri anunță Ria Novosti, citând surse din Ministerul Rus de Externe. „Acțiunile neprietenoase nu vor rămâne fără răspuns. Răspunsul va fi simetric. Ne vom ocupa de aceasta în zilele următoare şi vom răspunde fiecărei ţări pe rând”, a avertizat sursa citată.

Potrivit investigatorilor britanici, fostul spion rus Serghei Skripal și fiica acestuia, Iulia, ar fi avut primul contact cu agentul neurotoxic la domiciliul lor din Marea Britanie, a anunțat poliția britanică.

Potrivit AFP, experții au anunțat că agentul neurotoxic s-a aflat în cea mai mare concentrație pe ușa de la intrare. Șeful departamentului antiterorist din cadrul poliției londoneze, Dean Haydon, a declarat că urme de agent neurotoxic au fost găsite și în alte locuri unde anchetatorii au lucrat în ultimele săptămânii, dar la concentrații mai mici decât cea găsită la domiciliul acestuia.

FOTO: 3dman_eu/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.