Căutați fotbal-exotic? A început Cupa Asiei

Cupa Asiei, turneu final care reunește cele mai bune 16 echipe naționale de fotbal ale Orientului, a debutat azi tocmai în Australia, cu victoria gazdelor în fața Kuweitului, scor 4-1.

A fost un meci extrem de spectaculos, ambele echipe practicând un fotbal pur ofensiv, iar rezultatul final este oarecum nedrept pentru reprezentativa micuțului stat din Golful Persic. Kuweitul are doar 17.820 de kilometri pătrați și patru milioane de locuitori, față de țara-continent Australia, care se întinde pe o suprafață de aproape 7,7 milioane de kilometri pătrați și are o populație de opt ori mai mare.

Kuweitienii, care obișnuiau să fie o forță în fotbalul asiatic în urmă cu trei decenii, ajungând chiar campioni ai continentului și reprezentanți ai acestuia la Cupa Mondială din 1982, au început curajos partida. Au deschis scorul, după un corner executat inteligent, însă s-au retras prea devreme în apărare.

Cum forța ”albaștrilor” nu este nici de departe defensiva, apărătorii kuweitieni întrecându-se în erori pe durata întregii partide, scorul la pauză a devenit, logic, 2-1 pentru ”canguri”, excelenții Tim Cahill și Massimo Luongo anulând reușita timpurie a lui Hussain Fadhel.

După pauză, selecționerul Kuweitului a aruncat în luptă câțiva jucători cu profil ofensiv, iar meciul a explodat. Cu toate că ambele formații au evoluat cu garda jos și au reușit să-și creeze multe ocazii de gol, tot ”Socceroos” au fost cei care au marcat, mai întâi prin căpitanul Mile Jedinak, din penalty, și, în final, prin James Troisi.

Kuweitienii au marcat primul gol la Cupa Asiei 2015, însă n-au putut să țină pasul cu ”cangurii” (abc.net.au)
Kuweitienii au marcat primul gol la Cupa Asiei 2015, însă n-au putut să țină pasul cu ”cangurii” (abc.net.au)

Kuweitienii, victime sigure la acest turneu final, și-au văzut eforturile anulate de excelentul portar Mathew Ryan, care își câștigă pâinea la FC Bruges și a fost desemnat în sezonul precedent drept cel mai bun goalkeeper al Belgiei.

Cei aproape 30.000 de fani care n-au reușit să umple stadionul ”Dreptunghiular” din Melbourne la meciul de deschidere al turneului final au plecat fericiți de la meci.

Favoriții lor, care au făcut o figură frumoasă și în ”grupa morții” de la Cupa Mondială din Brazilia, când au pierdut onorabil cu Chile și Olanda, înainte de a se prăbuși cu Spania, au făcut un prim pas către sferturile de finală.

O victorie în etapa următoare, în fața Omanului, le poate aduce chiar calificarea matematică.

Cupa Asiei a debutat promițător, iar partidele de mâine se anunță a fi la fel de spectaculoase. Mai întâi, Coreea de Sud și Oman vor debuta în Grupa A, de la ora 6.00 dimineață (în direct la Eurosport), iar apoi se vor disputa cele două dueluri din Grupa B.

Selecționer al saudiților Cosmin Olăroiu are o misiune dificilă la Cupa Asiei (alkhaleejiahnews.com)
Selecționer al saudiților Cosmin Olăroiu are o misiune dificilă la Cupa Asiei (alkhaleejiahnews.com)

Aici evoluează Arabia Saudită, echipă pregătită de românul Cosmin Olăroiu. ”Șoimii verzi” sunt într-o formă groaznică, pierzând clar cele două meciuri amicale jucate înaintea turneului final, iar mâine dau piept cu China, națională care a progresat enorm în ultima vreme.

Tot mâine, la Cupa Asiei, se dispută și partida Uzbekistan – Coreea de Nord.

Cu toate că nu este cel mai organizat fotbal din lume, jocurile propuse de Cupa Asiei sunt interesante și fierbinți. Orgoliile sunt mari în această parte a lumii, iar orice partidă curge pe un curs și într-un ritm mult diferit față de fotbalul european.

Cupa Asiei 2015

Grupa A

1. Australia (3 puncte)
2. Coreea de Sud
3. Oman
4. Kuwait

Grupa B

1. Uzbekistan
2. Arabia Saudită
3. China
4. Coreea de Nord

Grupa C

1. Iran
2. Emiratele Arabe Unite
3. Qatar
4. Bahrain

Grupa D

1. Japonia
2. Iordania
3. Irak
4. Palestina