Câți români s-au vaccinat de Paște

FOTO: x3/Pixabay.com
FOTO: x3/Pixabay.com

În sâmbăta Paștelui au fost făcute puțin peste 41.000 de injecții cu vaccinurile anti-COVID, în România, mai puține cu o treime față de ziua precedentă, 1 mai.

Mai mult, potrivit autorităților, din cele 41.273 de persoane vaccinate sâmbătă, peste 23.000 au primit rapelul, în timp ce restul de 18.000 au fost vaccinate cu prima doză.

33.449 au primit serul de la Pfizer, în timp ce 4.133 de persoane au fost imunizate cu Moderna, iar 3.691 s-au vaccinat cu AstraZeneca.

Intersul pentru serul de la AstraZeneca rămâne, în continuare, foarte scăzut în țara noastră.

Au fost semnalate doar 49 de reacții adverse noi.

Până în prezent, numărul românilor vaccinați cu ambele doze a ajuns 1,98 milioane, în timp ce 1,36 de milioane de români s-au vaccinat cu prima doză.

Numărul de persoane vaccinate în 2 mai este cel mai mic din ultimele săptămâni, după zile bune în care numărul depășea constant 80.000 de doze administrate la fiecare 24 de ore.

Potrivit autorităților medicale, capacitatea de vaccinare a țării noastre este de aproximativ 100 de mii de doze / zi.

Chiar și așa, este greu de grezut că ținta anunțată de premierul Florin Cîțu, de a imuniza 5 milioane de români până la începutul lunii iunie, poate fi atinsă.

Au fost deschise mai multe centre de vaccinare mobile, printre care și câteva instalații drive-thru, însă interesul pentru imunizare în zonele rurale rămâne unul foarte mic, în ciuda apelurilor repetate făcute atât de politicieni, cât și de preoți.