Câți jandarmi au fost agresați la mitingul din 10 august

Spiritele s-au încins repede la protestul Diasporei. Foto: Andreea Dogar

62 de jandarmi au fost agresați în timpul protestului din data de 10 august, a anunțat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, relatează Digi24.

Însă nu toți cei 62 au ales să depună o plângere la Parchet.

Până acum, atât la Parchetul Militar cât şi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, s-au înregistrat peste 700 de plângeri penale, venite din partea persoanelor care au suferit vătămari și au fost agresate la protestul diasporei.

În urmă cu o săptămână, Carmen Dan a anunțat primii vinovați pentru violențele comise de jandarmi în 10 august, precizând că au fost identificați primii posibili vinovați pentru comiterea actelor de agresiune asupra populației.

Potrivit ministrului, este vorba despre 10 jandarmi, care vor fi cercetați în 6 cazuri de violențe de Parchetul Militar, la sesizarea Jandarmeriei Române.

”Dar, ca să vă dau ultimele date referitoare la ancheta Jandarmeriei, așa cum am precizat, continuă. Structurile de specialitate au identificat 6 cazuri în care 10 jandarmi din dispozitivul de ordine publică au fost semnalați ca posibili autori ai unor fapte de natură penală. Aceste constatări ale celor care derulează această anchetă internă vor face obiectul sesizărilor din partea Jandarmeriei către Parchetul Militar”, a anunțat ministrul de Interne.

Pe de altă parte, imaginile surprinse în timpul protestelor sugerează că numărul jandarmilor violenți sau agresivi a fost mult mai mare.

Nenumărați protestatari au povestit pe rețelele de socializare cum au fost bruscați, înjurați sau jigniți fără motiv de jandarmi.

Alți oameni au fost călcați în picioare, deși ocupaseră pașnic un bulevard și stăteau așezați pe jos. De asemenea, mai mulți turiști israelieni și un taximetrist au fost bătuți cu bastoanele de un grup de jandarmi. Taximetristul s-a ales chiar cu mâna ruptă.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.