Câte mutații a suferit SARS-CoV-2 până acum

Reinfectările cu noul coronavirus sunt foarte rare. Sursa: OMS

Medicul de terapie intensivă Radu Țincu a spus că până acum au apărut 25 de mutații importante ale virusului SARS-CoV-2. De asemenea, doctorul mai spune că dezinformarea în ceea ce privește vaccinarea face foarte mult rău și riscăm să pierdem principala armă împotriva coronavirusului.

„E greu de spus, dar ceea ce știu cu siguranță este că această campanie de vaccinare trebuie să fie de scurtă durată și intensă, să cuprindă o bază largă populațională. Pentru că vă spun, dacă vom pierde vaccinul, o vom lua de la capăt și sigur că teoria conspirației deja s-a și creat: că deja noi pregătim un alt virus, SARS-CoV-20, care să iasă pe piață. (…) Nu, dacă vom pierde vaccinul, suntem direct răspunzători pentru că am dat posibilitatea virusului să facă o mutație”, a declarat doctorul Radu Țincu, la Digi24.

Medicul mai spune că până acum au fost cam două mutații pe lună. „Este greu de spus cât timp avem la dispoziție. De când a început pandemia din Wuhan și până acum au fost peste 25 de mutații importante ale virusului. Înseamnă cam două pe lună, ceea ce este extrem de important. Această mutație ține de evoluționism, nimeni nu poate să garanteze cum virusul face schimb de informații cu alte virusuri cu care se întâlnește sau cum reușește să scape de anumite sisteme imune ale unor persoane care nu reușesc să-l elimine și să capete informații despre anticorpii pe care noi îi producem împotriva lui”, a arătat dr. Radu Țincu.

Vaccinarea a început în România pe 27 decembrie. În prima etapă vor fi vaccinați lucrătorii din domeniul sănătății și social – sistem public și privat.

Etapa a II-a – populaţia cu grad ridicat de risc, lucrători care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale:

Personal cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului (parlament, preşedinţie, guvern, ministere şi instituţii subordonate acestora);
Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi a autorităţii judecătoreşti;
Personalul din sectorul economic vital:
Procesare, distribuţie şi comercializare a alimentelor de bază (panificaţie, lactate, carne, fructe şi legume);
Uzine de apă, epurare, transport şi distribuţie apă;
Centrale electrice, producţie, transport şi distribuţie curent electric;
Unităţi de producţie, transport şi distribuţie gaze;
Unităţi de producţie, transport şi distribuţie combustibili lichizi şi solizi;
Unităţi de producţie, transport şi distribuţie medicamente şi materiale sanitare;
Transport de persoane şi mărfuri;
Noduri feroviare, aeroporturi civile şi militare, porturi esenţiale;
Comunicaţii (serviciul de telecomunicaţii speciale, radio şi televiziune naţionale);
Personalul din unităţile de învăţământ şi creşe;
Personalul poştal şi din servicii de curierat;
Personalul cultelor religioase;
Personalul din mass media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la infecţia cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unităţi medicale);
Personalul din domeniul salubrităţii şi deşeurilor.

În etapa a III-a va fi vaccinată populaţia generală.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.