Câte mașini SH au kilometrajul dat înapoi

FOTO: kaboompics/Pixabay.com
FOTO: kaboompics/Pixabay.com

Din zece mașini second-hand vândute în România, șapte au kilometrajul dat înapoi, potrivit unui studiu efectuat de platforma InspectorAuto.ro, în perioada ianuarie – august, anul acesta.

La fiecare mașină care are kilometrajul dat înapoi, un samsar câștigă cel puțin 500 de euro. Un calcul simplu făcut de InspectorAuto.ro arată că, având în vedere că în România se vând circa 90.000 de mașini second hand care au kilometrii dați înapoi, samsarii câștigă cel puțin 45 de milioane de euro în fiecare an.

Încă de anul trecut, șefii Registrului Auto Român au promis că vor furniza date despre kilometrajul real al fiecărei mașini vândute în România.

Tot anul trecut, la Camera Deputaților a fost depus un proiect de lege prin care toți cei care modifică numărul de kilometri la o mașină pot fi acuzați de fals în declarații, infracțiune pedepsită de Codul Penal cu închisoare de până la 2 ani.

Unul dintre inițiatori, deputatul Valeriu Steriu, spunea că legea ar urma să stabilească ca în pagina a doua a talonului să fie la fiecare vânzare o declarație privind numărul de kilometri.

Această valoare ar fi urmat să fie susținută de către vânzător și cu o declarație pe proprie răspundere.

În 2015 a mai fost o inițiativă parlamentară asemănătoare, prin care se cerea ca toți cei care modifică istoricul mașinii să fie pedepsiți cu închisoare între 2 și 5 ani, însă proiectul legislativ a fost respins în Senat.

Un model în acest sens este Belgia. În această țară, fiecare service este obligat să transmită către Car Pass, un ONG, numărul de kilometri ai mașinii de fiecare dată când aceasta intră la reparații sau alte verificări.