Câte calorii are o felie de focaccia. Exemplu și pentru 100 de grame

câte calorii are o felie de focaccia
Foto: lisapadgett / pixabay.com

O felie de focaccia este perfectă lângă o salată. Însă aceasta poate fi destul de consistentă. Iată câte calorii are o felie de focaccia.

Ce este focaccia

Înainte de a vedea câte calorii are o felie de focaccia, haideți să vedem ce este aceasta. Focaccia este un tip de pâine italiană coaptă, similară ca textură cu blatul de pizza. Din acest motiv este numită uneori „pizza bianca” („pizza albă”). Foaccia este servită ca garnitură, e folosită în sandvișuri sau e consumată ca gustare. Ea poate avea o formă rotundă, rectangulară sau pătrată.

Revenind la câte calorii are o felie de focaccia, aceasta are de regulă 57 de grame și 142 de calorii (în medie).

Există mai multe sortimente de focaccia. De exemplu, focaccia genoveză are adâncituri de dimensiunea degetelor pe suprafața blatului și este unsă cu ulei de măsline, sare grunjoasă și, uneori, apă, potrivit Wikipedia.org. În Genova, focaccia este consumată la micul dejun ori în timpul zilei. Adesea, ea este înmuiată în lapte ori în cappuccino.

Pe coasta Liguriei (Riviera italiană) există nenumărate tipuri de focaccia, de la cea tare precum biscuiții (numită „focaccia uscată”) la versiunea Voltri (o focaccia din făină de porumb, uleioasă și moale).

Câte calorii are o felie de focaccia italiană

Unele sortimente seamănă foarte puțin cu focaccia genoveză. Un exemplu este „focaccia di Recco”, care este tipică în Recco, lângă Genova. Aceasta se prepară cu brânză stracchino, prinsă ca într-un sandviș între două straturi de aluat subțire ca hârtia.

Alte versiuni au o suprafață acoperită cu sos ori cu șuncă.

Focaccia cu rozmarin

Foarte cunoscută este și focaccia cu rozmarin. După cum îi spune și numele, acest tip de pâine este condimentată cu rozmarin. Ea poate fi consumată ca aperitiv, pâine la masă ori ca gustare. În general are o textură moale și este coaptă, deși există și rețete de focaccia prăjită. Unii adaugă usturoi sau busuioc. Este adesea servită cu felii de prosciutto crudo.

Deși rozmarinul este cel mai folosit condiment pentru focaccia, există și focaccia cu salvie. Această varietate se numește focaccia alla salvia.

câte calorii are o felie de focaccia
Foto: arifarca / pixabay.com

Câte calorii are o felie de focaccia – o porție

În nord-vestul Italiei, o variantă populară este focaccia dolce („focaccia dulce”), care este stropită puțin cu zahăr, și poate include stafide ori miere.

În schimb, în nord-estul Italiei este tipică focaccia veneta („focaccia venețiană”), care este preparată cu ouă, zahăr și unt, fiind asemănătoare cu panettone.

Focaccia cu ouă vopsite de Paști

De Paști, în Tirolul de Sud și în orașul austriac Krimml, Osterfochaz (Fochiz) le este oferită în mod tradițional copiilor din partea nașilor. Este mai subțire în mijloc pentru ca înăuntru să poată fi puse ouă vopsite.

Varianta de focaccia din Bari, numită focaccia barese, se prepară din făină de grâu durum, iar deasupra se pun roșii.

De regulă, focaccia are cam același număr de calorii precum pâinea. Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite, 100 de grame de focaccia conțin 250 de calorii. Însă, așa cum arătam și mai sus, o felie de focaccia este mai mică. De regulă, o felie tipică are 57 de grame și conține 142 de calorii.

Câte calorii are o felie de focaccia – pâinea albă

Iată și restul valorilor nutriționale pentru 100 de grame de focaccia:

  • 8,77 de grame de proteine
  • 7,89 grame de lipide
  • 35,8 grame de carbohidrați
  • 1,8 grame de fibre
  • 1,75 grame de zaharuri
  • 35 mg de calciu
  • 3,16 mg de fier
  • 20 mg de magneziu
  • 128 mg de fosfor
  • 114 mg de potasiu
  • 561 mg de sodiu
  • 1,33 mg de zinc
  • 0,47 mg de tiamină (vitamina B1)
  • 0,301 mg de riboflavină (vitamina B2)
  • 3,67 mg de niacină (vitamina B3)
  • 0,113 mg de vitamina B6

Foto: lisapadgett / arifarca / pixabay.com

Câte calorii are o felie de dovleac copt. De ce e prietenos cu silueta

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.