Cât va crește pensia unui român care a lucrat în condiții normale, fără grupă de muncă

FOTO: MARTINOPHUC/Pixabay.com
FOTO: MARTINOPHUC/Pixabay.com

Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a declarat că procesul de recalculare al pensiilor este aproape finalizat.

„Suntem pe finalul acestui proces. Cred că peste 99% din dosarele existente în Casele Naționale de Pensii deja procesate și digitalizate, vorbim de procesul de evaluare.

Urmează ca în perioada următoare noi să tipărim deciziile de pensii, vom trimite deciziile către teritoriu, va trebui ca ei să tipărească aceste decizii și undeva în vară începem să emitem aceste decizii de pensionare către beneficiarii noștri pensionari.

Suntem în grafic, știm exact ce avem de făcut, nu avem nicio întârziere”, a explicat Daniel Baciu.

Acesta a dat și exemplul de creștere pentru o persoană care a muncit în condiții normale de muncă.

„Este un exemplu simplu, ca să înțeleagă lumea foarte bine cum se calculează noul cuantum al pensiei cu 1 septembrie.

Avem o pensie în plată de 3555 de lei. O femeie inspector. Și aș vrea să fac o precizare. Toate calculele sunt făcute la o pensie brută, știm foarte bine că toate pensiile de peste 2000 de lei se impozitează cu 10%. Atât pensia de la care pornesc este pensia brută, cât și pensia rezultată în urma procesului de recalculare.

Avem un număr în decizia de pensionare de 49,04468 și un stagiu de cotizare, fiind inspector, evident că are un stagiu de cotizare în condiții normale de muncă, de 42 de ani, o lună și 11 zile. Pentru acești 42 de ani care sunt toți în condiții normale de muncă, calculăm punctele de stabilitate astfel:

  • 25-30 ani, 5 x 0,5 = 2,5 puncte
  • 30 – 35 ani 5 x 0,75 = 3,75 puncte
  • 35 – 42 ani 7 x 1 = 7 puncte
  • 1 lună = 0,08333 puncte

Asta duce la un total de 13,3333 puncte. Deci cu cât stagiul de cotizare este mai mare, cu atât punctele de stabilitate cresc. Aceste 13 puncte se adaugă la cele 49,04468, pe care doamna deja le avea pentru contributivitate, rezultând un număr total de puncte de 62,37801. Acest număr total de puncte se înmulțește cu valoarea punctului de referință, adică avem 62,37801 x 81, rezultând o pensie, după 1 septembrie, de 5053 de lei, Adică o creștere de 1500 de lei, adică 42% în plus față de pensia pe care o are în plată.

Acest exemplu poate fi în luat în calcul pentru orice om care a lucrat la birou”, a explicat Daniel Baciu la Realitatea PLUS.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.