Cât timp va trebui să mai purtăm măștile chirurgicale? Iată ce spun specialiștii în domeniul sănătății

Foto: unsplash.com

Veștile apariției mai multor potențiale vaccinuri împotriva coronavirusului oferă speranță pentru sfârșitul pandemiei, dar experții avertizează că este posibil să purtăm măști și să folosim alte linii directoare, cum ar fi distanțarea socială, timp de cel puțin încă un an.

Factorul principal va depinde de cât de repede poate fi administrat un vaccin. Companiile care dezvoltă aceste vaccinuri au oferit termene optimiste, însă unii experți au cerut prudență cu privire la durata procesului.

Măștile chirurgicale și cele N95 protejează cel mai bine

„Cred că știrile sunt încurajatoare, dar suntem încă departe între a demonstra că vaccinul ar funcționa și a-l autoriza și a fi capabili să-l livrăm la suficient de mulți oameni pentru a face diferența”, a declarat dr. Patrick Kachur, profesor la Universitatea Columbia Mailman School of Public Health din New York, informează today.com.

Dr. Colleen Kraft, ofițer medical asociat la Spitalul Universitar Emory din Atlanta, a spus că, deși vaccinul ar putea fi disponibil pentru majoritatea populației în decurs de un an, coronavirusul ar trebui să fie mai puțin răspândit înainte ca folosirea măștilor de protecție să se oprească.

„Cred că nu vom renunța prea curând la purtarea măștii, dacă oamenii vor continua să se comporte așa cum se comportă în prezent”, a spus Kraft. „Aș spune că le vom mai purta cel puțin încă un an în ritmul pe care îl observăm în prezent. Dar asta are legătură cu efortul pe care îl vedem în public. Cu cât sunt mai mulți oameni care refuză să poarte măști, făcând din asta o problemă a libertății personale, cu atât vom purta măști mai mult timp. Cu cât vom refuza mai mult să le purtăm, cu atât pandemia va dura mai mult.”

Kraft a mai spus că, din moment ce vaccinul va mai dura ceva timp pentru a deveni eficient și necesită două doze, persoanele care primesc vaccinul vor trebui să poarte în continuare măști.

„Vrem să ne asigurăm că sistemul nostru imunitar are timp să lucreze și să se dezvolte împotriva (virusului), deci nu este ceva magic de îndată ce îl faceți”, a explicat.

Specialiștii au mai spus că este posibil ca folosirea măștii să fie reluată periodic dacă coronavirusul ajunge să evolueze și să aibă nevoie de un nou vaccin în fiecare an, la fel ca gripa. Toți cei trei experți au spus că ar putea fi posibil ca acoperirea cu mască chirurgicală să devină o normă culturală mai generală, în special în timpul sezonului rece și gripal.

Dr. Shan Soe-Lin, lector în afaceri globale la Universitatea Yale din New Haven, Connecticut, și un epidemoioglost instruit care a prezis în aprilie 2019 că purtarea măștii va continua până cel puțin în primăvara anului 2020, a spus că tendința va continua ca o normă socială, chiar dacă vaccinurile vor începe să fie distribuite.

„Va fi foarte greu pentru oameni să distingă cine a fost vaccinat, cine nu și cine pur și simplu nu poartă o mască pentru că nu vrea”, a explicat ea. „Aș spune că până când vaccinul va fi disponibil pe scară largă și numărul de cazuri va scădea substanțial, vom purta măști.”

Astfel, specialiștii în domeniul sănătății sfătuiesc purtarea măștilor cât mai mult și cât mai corect, până la apariția unui vaccin. Educarea populației cu privire la normele ce trebuie repsectate când cineva este bolnav sau când cineva trebuie să se ferească de cei bolnavi este importantă. Iar purtarea măștilor de protecție este una dintre metode.

Iată câteva indicații pentru a pune și scoate o mască de pânză, recomandată pentru purtarea în exterior

Spălați-vă sau igienați-vă mâinile înainte și după punerea și scoaterea măștii.

Așezați masca peste gură și nas.

Legați-l în spatele capului sau folosiți bucle pentru urechi și asigurați-vă că este pusă bine.

Nu atingeți masca în timp ce o purtați.

Dacă vă atingeți accidental masca, spălați-vă sau igienați-vă mâinile.

Dacă masca dvs. devine umedă sau murdară, treceți la una curată. Puneți masca folosită într-o pungă sigilabilă până când o puteți spăla.

Îndepărtați masca dezlegând-o sau ridicând buclele urechii fără a atinge masca sau fața.

Spălați-vă mâinile imediat după îndepărtarea măștii.

Spălați-vă în mod regulat masca cu apă și săpun cu mâna sau în mașina de spălat. Este bine să o spălați separat de alte haine.

Și, iată câteva precauții pentru masca de față:

Nu puneți măști niciunei persoane care are probleme cu respirația sau este inconștientă sau nu își poate scoate masca fără ajutor.

Nu puneți măști copiilor sub 2 ani.

Nu utilizați măști de față ca înlocuitor al distanțării sociale.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.