Cât muncește un german pentru o pensie de 3.000 de euro. De ce suma e foarte greu de obținut

pensionar
Foto: Bru-nO / pixabay.com

Pensiile sunt mai mici decât salariile peste tot în lume. Pentru a ajunge, de exemplu, la o sumă de 3.000 de euro pe lună, chiar și pentru un pensionar din Germania este greu, relatează adevărul.ro, care citează calculele făcute de publicația germană „Bild-Zeitung”.

Ziarul a realizat calcule pentru a arăta ce ar trebui să facă un pensionar pentru a ajunge la acestă sumă. De altfel, sunt puțini pensionari au depășit vreodată limita de 3.000 de euro, mai arată sursa citată.

Pentru a reuși acest lucru, pensionarii trebuie să fi colectat numărul maxim de puncte de pensie pentru 45 de ani.

În 2021, limita maximă până la care se acumulau puncte de pensie datorită contribuțiilor la fondurile sociale era de 85.200 de euro salariu anual. Oricine depășește această limită primește 2 puncte de pensie – nu mai mult. Practic, numărul de puncte de pensie pe care îl poate primi cineva este plafonat.

Numărul maxim de puncte poate fi calculat împărțind limita de evaluare a contribuției – adică 85.200 euro – la salariul mediu pe an, care în 2021 a fost de 41.541 de euro (rezultatul este 2,05).

Prin urmare, pentru o contribuție de 45 de ani o persoană obține o pensie maximă de circa 3.100 de euro (45 ani x 2 puncte x 34,19 euro valoarea punctului de pensie = 3.077 de euro).

Potrivit „Bild-Zeitung”, în anul 2020, doar 40 de pensionari au atins această limită. Limita este foarte greu de atins deoarece la început de carieră salariul este mai mic, și este foarte dificil ca angajații să ajungă să plătească de la bun început contribuții la pensie suficient de ridicate pentru a acumula cele 2 puncte pe an.

Aceste sume sunt mult mai mici decât ajung să câștige unii pensionari speciali din România. În 2020, de pildă, un fost magistrat avea o pensie de 74.000 de lei, adică circa 15.000 de euro.

Foto: Bru-nO / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.