Cât e șpaga pentru angajarea la stat. Peste 90.000 € ca să ajungă în instituții de stat

Penitenciarul Arad
Penitenciarul Arad. Foto: anp.gov.ro

O femeie este anchetată de DNA – Timișoara după ce a fost prinsă în flagrant delict luând mii de euro șpagă. Femeia promisese că, în schimbul banilor, îl va ajuta pe mituitor, precum și pe rudele și prietenii acestuia, să își găsească posturi în instituții de stat.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au început urmărirea penală și au reținut-o pentru 24 de ore pe femeie, aceasta fiind suspectată de comiterea a 8 infracțiuni de trafic de influență, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

În perioada 2019 – 2023, suspecta este acuzată că a pretins de la o persoană, martor în cauză, suma totală de 94.500 euro, din care a primit 64.500 euro.

Suspecta lăsa să se creadă că are influență asupra unor persoane din conducerea Consiliului Județean Arad, din conducerea unor unități sanitare, precum și asupra unui europarlamentar, și că-i va determina pe aceștia să faciliteze:

  • angajarea martorului pe un post de contabil în cadrul unei unități spitalicești;
  • angajarea unor prieteni sau rude ale aceleiași persoane în cadrul unor spitale sau în cadrul Penitenciarului Arad;
  • obținerea a două finanțări din fonduri europene pentru familia martorului.

Procurorii mai spun că, la data de 6 februarie 2023, suspecta a fost surprinsă în flagrant delict de către procurorii anticorupție după ce a primit de la martor suma de 5.000 euro, reprezentând cea de-a doua tranșă de bani pretinsă pentru angajarea unei persoane pe un post de asistent medical în cadrul unui spital.

La data de 7 februarie 2023 suspecta va fi prezentată Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.