Cât costă sucul ecologic de mere , produs de fundația Prințului Charles în România

Sucul ecologic , obținut din merele crescute în livada din județul Sibiu a Fundației Mihai Eminescu Trust, patronată de Prințul Charles al Marii Britanii, se vinde cu 8 lei pe litru.

„Livada are o suprafață de 108 hectare. Într-un an bun, producem 30.000 de litri de suc de mere, plus mere vândute pentru consum. Merele le vindem cu 1,5 lei kilogramul. Sucul, la litru, costă 8 lei. Sunt sticle la un litriu, la 0,75 litri și sticluțe de 0,25 litri”, a arătat Mihaela Tuerk, de la Fundația Mihai Eminescu Trust.

Potrivit acesteia, mulți patroni de restaurante nu se grăbesc să comercializeze sucul ecologic, produs de fundația patronată de Prințul Charles, astfel că singurele variante sunt vânzarea directă la Mălâncrav și prin intermediari, în magazine cu produse naturiste.

O nouă pepinieră pentru sucul ecologic de mere

Sucul ecologic de mere “Sănătos de Mălâncrav” va fi produs pe viitor și din pomi fructiferi din soiuri tradiționale din județul Sibiu, după ce deja în satul sibian s-au pus bazele unei pepiniere de meri tradiționali.

Specialiștii spun că livada de la Mălâncrav nu dă foarte mult rod, însă acest lucru este normal, în condițiile în care soiurile tradiționale nu sunt la fel de productive ca cele comerciale.

Potrivit acestora, merii de la Mălâncrav nu se hrănesc decât cu gunoi natural, de grajd și nu sunt stropiți cu substanțe chimice.

Spre deosebire de alți ani, producția proprie de mere din livada de la Mălâncrav este una mică, dar cei de la Fundație au avut grijă să cumpere mere și pere certificate ecologic, pentru a continua să producă sucul ecologic.

„Anul acesta, producția de mere nu a fost, din păcate, foarte bogată. Anul trecut nu a fost deloc (bogată — n.r.), anul acesta au fost mere, dar stricate și mici. Nu sunt tratamente chimice, doar ecologice. A fost o grindină în primăvară, a stricat toate frunzele, le-a făcut franjuri, în plus a fost foarte ploios. (…) Anul trecut am cumpărat mere certificate ecologic de la alte livezi care au avut producție bună, nu din producția proprie, pentru că a fost prea puțin. S-au produs o mie de litri, dar e nesemnificativ”, a precizat Mihaela Tuerk, citată de agerpres.ro.

Sucul ecologic de mere , produs la Mălâncrav, se vinde în prezent în magazine tradiționale, specifice pentru produse eco și la diferite ambasade.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.