Cât ar putea costa vaccinul anti-coronavirus

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Un oficial al federației europene a industriei farmaceutice spune că un „preț rezonabil” pentru vaccinul împotriva COVID-19 ar fi cuprins între 5 și 15 euro doza.

Uniunea Europeană a încheiat șase acorduri cu laboratoare care lucrează la un vaccin și a rezervat sute de milioane de doze, însă președintele secției de vaccinuri a Federației Europene a industriei farmaceutice, Sue Middleton, nu a dezvăluit nicio sumă estimată și nici condițiile comerciale.

De asemenea, aceasta a precizat că ar exista o probleme legate de concurență și că „nu ar fi o idee bună publicarea acestor informații până când nu vor fi finalizate toate contractele”.

„Înțeleg (…) că prețurile sunt cuprinse între cinci și cincisprezece euro pe doză. Cred că este un preț rezonabil pentru un vaccin”, a continuat ea, în timpul unei audieri a Parlamentului European.

Uniunea Europeană a semnat, deocamdată, doar două contracte de achiziție în avans. Acestea sunt cu compania suedezo-britanică AstraZeneca, precum și cu firma franco-britanică Sanofi-GSK. În ambele cazuri e vorba de 300 de milioane de doze.

SUA a anunțat în iulie că plătesc 1,95 de miliarde de dolari pentru 100 de milioane de doze ale potențialului vaccin Biontech/Pfizer. În același timp, Comisia Europeană nu a avansat nicio sumă.

Vicepreședintele executiv al Sanofi, Thomas Triomphe, a declarat într-o videoconferință cu eurodeputații că o estimare bună a costului de producție a vaccinului ar putea fi stabilită spre sfârșitul anului.

În același timp, președintele Consiliului de supraveghere al CureVac, Jean Stephenne, a spus că „suntem conștienți că sunt bani publici, dar dacă la sfârșitul studiilor clinice eșuăm, vom primi doar banii care acoperă procesul și costurile de producție suportate”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.