Casele-iluzie. Fațada pe care oricine devine Spiderman

casa_iluzie
Foto: leandroerlich.com.ar

Trecătorii care văd casele proiectate de artistul argentinian Leandro Erlich au impresia că oamenii se cățără fără nicio problemă pe fațadele acestora, sfidând legile gravitației.

De fapt, casele proiectate de Erlich au pe post de fațadă un perete de sticlă înclinat la un unghi de 45 de grade, în vreme ce „fațada” pe care oamenii cred că o văd în plan vertical este construită pe sol, în plan orizontal. Falsa fațadă de la sol se reflectă în oglindă.

Din acest motiv, oamenii care par să se odihnească la fereastră sau să alerge pe colo-colo pe fațadă, se mișcă în realitate pe sol. Până acum, artistul argentinian a proiectat patru case-iluzie, în Franța, Japonia, Ucraina și Marea Britanie.

„Întotdeauna caut căi de a pune sub semnul întrebării lumea obișnuită în care trăim. Unghiul de 45 de grade este cel care produce reflexia. Îmi place ideea de a pune sub semnul întrebării realitatea. Sper că oamenii se întorc la viețile de zi cu zi gândindu-se că lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par”, a explicat artistul pentru BBC.

Iluziile 3D realizate de artistul argentinian au devenit celebre în toată lumea. „Piscina”, o lucrare din 2008 a acestuia, părea să arate patru persoane scufundate complet în apă care, în mod bizar, rămâneau uscate.

61
Foto: leandroerlich.com.ar

Dacă ți-a plăcut acest articol, te poţi alătura comunităţii pozitive de pe pagina noastră de Facebook.


Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.