Casa din hârtie reciclată. Ieftină și mai rezistentă decât te-ai aștepta

FOTO: Captură Youtube

O casă de circa 36 de metri pătrați poate fi o excelentă căbănuță în mijlocul livezii. Dacă accepți să fie construită din hârtie reciclată, tratată cu rășină, plătești pentru ea doar echivalentul a 16.000 de lei.

Ideea aparține unei firme elvețiene, iar numele dat noilor modele este „Universal World Houses”. O casă de 36 de metri pătrați cântărește doar 800 de kilograme. Cea mai mare calitatea a hârtiei cu rășină este flexibilitatea și izolarea termică oferită.

Arhitectul Gerd Niemoller a construit aceste case gândindu-se că ar fi o idee excelentă de adăpost (temporar, dar nu numai) pentru persoanele rămase fără adăpost în urma unui dezastru natural sau pentru oamenii foarte săraci. Și persoanele care trăiesc în rulote ar putea găsi o atmosferă mai plăcută în casele create de Niemoller.

Prefabricatul folosit la construcția caselor se numește swisscell, un material obținut din celuloza extrasă din ziare reciclate și carton. Materialul este impregnat apoi cu rășină și modelat în structuri asemănătoare fagurelui.

„Pentru început, scopul nostru a fost de a crea locuințe practice, prietenoase cu mediul și stabile, dar, cel mai important, ieftine, pentru cartierele sărace ale lumii”, a spus Gerd Niemoller.

Cele mai multe astfel de locuințe, circa 2.400, au fost construite în Nigeria. Un alt stat în care sute de familii și-au găsit adăpost în astfel de case este Zimbabwe, unul dintre cele mai sărace state africane. Pentru construcția caselor, firma elvețiană a colaborat cu organizație germană de caritate World Vision. 

Primele case din Zimbabwe și Nigeria au fost construite în 2009. În cei doi ani și ceva de când sunt locuite, casele nu au prezentat crăpături sau semne că ar fi afectate în timpul sezonului umed.