Casa din cânepă. Cum poți construi o locuință sănătoasă, dintr-un material ecologic

Casa din cânepă de la Sibiel. Foto: Adevărul

Casa din cânepă. Prima casă din România cu pereți realizați dintr-un amestec de cânepă, var și apă a fost construită la Sibiel, la marginea Sibiului.

Construcția este ridicată pe o structură de lemn, pe care s-a pulverizat materialul ecologic. Tehnologia poartă numele „stonehemp“ şi a fost „importată“ în România de către Oana Suciu şi Cătălin Boteanu, doi tineri care intenţionează să facă o afacere în acest domeniu, scrie Adevărul.

Avantajul acestor locuințe este că aerul din interior este filtrat de pereți, care reglează automat și umiditatea din camere.

 

Casa din cânepă ”respiră” prin pereți

”Eu am o alergie cronică, rinita alergică, care mă chinuie de mai mult timp, iar după o noapte dormită într-o astfel de încăpere am început să mă simt mai bine, datorită raportului perfect de umiditate şi oxigen, căci pereţii din cânepă şi var sunt ca un organism viu – respiră şi permit transferul vaporilor de apă în ambele sensuri”, a spus Cătălin Boteanu pentru sursa citată.

”Altă calitate deosebită este că reglează umiditatea din atmosferă, fără a permite să fie în exces sau, iarna când aerul devine prea uscat datorită încălzirii, pereţii transferă vaporii de apă din atmosfera exterioară către interior, restabilind un optim între 40-60% umiditate. Noi suntem obişnuiţi să folosim pentru izolare ce e mai ieftin – polistiren sau vată bazaltică, de cele mai multe ori, fără să realizăm ce băgăm în realitate în pereţi”, a adăugat acesta.

Casa din cânepă, de la 850 de euro metrul pătrat

Casa din cânepă de la Sibiel are o suprafață de 150 de metri pătrați și are o structură de rezisteță din lemn. Fundația casei este una obișnuită, însă economiile la materiale, în special la beton, pot fi substanțiale.

Chiar și așa, un metru pătrat construit la un astfel de proiect poate să coste între 850 și 1.200 de euro, în funcție de instalațiile și finisajele alese.

În țări din vestul Europei, această tehnică de a construi locuințe este folosită de peste 20 de ani.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.