Care sunt primii pași înainte de a începe o afacere

Visezi sa fii propriul tau sef? Ai o idee grozava pentru un produs sau serviciu? Cauti o modalitate de a da inapoi comunitatii ceea ce stii sa faci? Daca da, este posibil sa faci alegerea corecta pornind propria afacere.

Iata mai jos care sunt primii pasi pe care trebuie sa ii faci inainte de a incepe o afacere.

Autoevaluare

Inceperea unei afaceri poate fi o experienta plina de satisfactii. Cu toate acestea, este posibil ca aceasta alegere profesionala sa nu fie pentru tine. Inainte de a face pasul, ia-ti cateva minute pentru a afla daca oportunitatile si provocarile antreprenoriatului sunt potrivite pentru tine.

Exploreaza idei si pune intrebari

Este posibil sa ai talent si abia astepti sa iti incepi afacerea, dar este important sa iti iei timp pentru a te gandi la modul in care poti transforma o idee intr-o afacere de succes.

Proiectul tau este original?

Daca ideea ta este cu adevarat inovatoare, trebuie sa verifici daca ai nevoie de protectie a proprietatii intelectuale pentru a impiedica ca altii sa iti copieze ideea.

Daca produsul sau serviciul  nu este inovator, pune-ti intrebari cum vei face fata concurentei. Cum iti vei diferentia oferta?

Cum vei castiga bani cu produsul sau serviciul tau?

Chiar daca tu crezi ca produsul sau serviciul tau este exceptional, trebuie sa iti aloci timp pentru a-ti gasi clientii tinta si sursele de venit.

Iata cateva dintre intrebarile pe care trebuie sa ti le pui:

  • Cine este grupul tau tinta?
  • Cat sunt dispusi sa plateasca clientii tai tinta pentru produsele tale?
  • Daca clientii nu doresc sa plateasca pentru produsele si serviciile tale, ai un model de afaceri alternativ?
  • Cum isi va gasi produsul sau serviciul drumul catre piata?
  • Vei avea grija de toti pasii necesari pentru a aduce produsul sau serviciul pe piata (dezvoltare, productie, ambalare, comercializare si distributie) sau vei alege sa faci parteneriat cu alte companii?

Pentru un antreprenor incepator, provocarea de a stapani toti acesti pasi este considerabila. De aceea ar putea fi cel mai bine sa te concentrezi asupra a ceea ce te diferentiaza de concurenta. Apoi, poti crea parteneriate cu alte companii pentru a te ajuta cu activitati neesentiale.

De exemplu, poti alege sa te concentrezi asupra proiectarii produselor si asupra productiei, iar marketingul si gestionarea distributiei sa o predai unui partener bine stabilit.

De ce resurse ai nevoie?

Cand stii cand si cum sa iei masuri, trebuie sa iti evaluezi costurile.

Va trebui sa stabilesti numarul de angajati de care ai nevoie, sa stabilesti un calendar pana la comercializare si sa stabilesti costurile recurente de platit. Asigura-te ca incluzi cheltuieli precum spatii de birouri, consumabile, diverse asigurari si beneficii in estimarea ta. Daca nu ai un spatiu, trebuie sa inchei un contract de comodat pentru unul. Nu neglija nici macar comisionul imobiliar pe care il vei plati agentiei pentru spatiul potrivit.

Dupa ce ai raspuns la aceste intrebari, fa-i o estimare a veniturilor pentru primul an. Odata ce toti acesti pasi sunt luati, vei fi gata sa scrii primul plan de afaceri, pe care il poti folosi pentru a atrage investitori si creditori.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.