Care sunt cauzele poluării aerului dintr-o locuință și cum te pot ajuta purificatoarele și umidificatoarele

Știați că aerul din locuința poate să fie poluat din cauza anumitor factori? De la degajările din timpul gătitului până la substanțele cu care faci curat, o mulțime de lucruri pot să polueze periculos aerul din casă.

Alți factori de poluare în interior, mai puțin cunoscuți, pot fi animalele de companie, ornamentele sau piesele de mobilier noi ce pot emană gaze și compuși organici. În principiu, aerul din casele noastre ajunge să fie de 2-5 ori mai poluat decât aerul exterior.

Din fericire, tehnologia modernă a evoluat foarte mult și există purificatoare și umidificatoare ce pot fi folosite în interior special pentru a rezolva problema poluării.

Aparatele pot îndepărta particulele, alergenii, gazele periculoase, dar și bacteriile și virusurile pentru a se menține niveluri optime de umiditate. Astfel se rezolva problema polenului, părului de animale, șporilor de mucegai, dar și a gazelor nocive cum ar fi compușii organici volatili și mirosurile.

Pentru a alege în cunoștință de cauza un purificator sau un umidificator, va prezentăm totul despre umiditatea aerului și cum ne influențează ea sănătatea.

Totul despre umiditatea aerului

Definiția umidității aerului se referă la cantitatea de vapori de apă care se regăsește în aer. Ea depinde și de diferențele de temperatura dintre interior și exterior.

De exemplu, pe înțelesul tuturor, pe perioada iernii scade temperatura exterioară și crește umiditatea aerului din interior. Mai mult, vaporii pot apărea că urmare a gătitului sau calcatului hainelor. Aceste picături de apă riscă să ajungă în plămânii noștri.

Trebuie să știți că în general umiditatea trebuie să fie cuprinsă între 40 și 60%. Specialiștii au analizat situația și sunt de părere că dacă temperatura de afară depășește 20 de grade Celsius, umiditatea nu trebuie să treacă de 60% în locuința.

Când temperatura exterioară e între 10 și 20 de grade Celsius, umiditatea casei trebuie să fie mai mică de 50%, iar dacă temperatura exterioară e între 0 și 10 grade, umiditatea să fie sub 45%.

Semne care îți arată că umiditatea nu e în regulă în locuința:

Igrasia e cel mai cunoscut semn care indică o problema de umiditate în locuința. Atunci când apare igrasie înseamnă că umiditatea în încăpere e prea mare. Prezența mucegaiului indică și ea umiditate prea mare în timp ce mâncărimile nasului sau uscăciunea la nivelul gâtului, buzelor și nasului, piele uscată sau senzația de sete pot fi indicatori ai unei umidități scăzute.

Ce poate face un umidificator

Utilizarea unui umidificator e foarte simplă. Acesta reglează nivelul umidității din camera. Aparatul poate detecta automat momentul în care umiditatea scade sub nivelul optim și începe să răspândească vapori.

E recomandată utilizarea unui umidificator cu atât mai mult pentru camera copilului. Încălzirea centralizată face că nivelul umidității să ajungă chiar și sub 40%, lucru care poate duce la probleme de sănătate.

Un umidificator reglează această situație pentru că cel mic să nu întâmpine probleme, mai ales că vorbim despre un sistem imunitar în plină dezvoltare. Aparatul se setează la 55% și pornește automat când acest nivel nu se înregistrează în încăpere.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.