Care sunt beneficiile externalizării serviciilor de salarizare 

Indiferent de mărimea companiei sau de domeniul de activitate, procesul de salarizare poate fi un segment administrativ care presupune un volum foarte mare de lucru și alocarea de resurse umane suplimentare.

Pe măsură ce o companie se extinde, cerințele sunt din ce în ce mai mari, iar procesele devin mai complicate și mai dificil de gestionat cu resursele interne. O soluție care te poate ajuta să eficientizezi semnificativ procesele din cadrul companiei este externalizarea salarizării. Aceste servicii au fost create pentru a prelua de la companii sarcinile administrative și pentru a gestiona aspectele legislative și de prelucrare a datelor angajaților.  

Companiile către care poți externaliza salarizarea și administrarea personalului și-au ajustat și actualizat treptat portofoliul de servicii pe care le oferă, pentru a răspunde tuturor nevoilor pieței. De asemenea, sunt adaptate cerințelor fiecărui domeniu de activitate și sunt la curent cu realitățile de pe piața muncii și cu modificările legislative. 

Cum alegi serviciul de salarizare 

Alegerea celui mai potrivit serviciu de salarizare și administrare personal depinde de foarte mulți factori. În primul rând, trebuie să te gândești la mărimea companiei tale, pentru a evalua exact resursele de care ai avea nevoie. Resursele umane interne care ar fi necesare pentru gestionarea fluxurilor salariale și administrative pot fi degrevate astfel de aceste sarcini și pot prelua alte activități importante pentru bunul mers al companiei.

Apoi, ia în calcul serviciile de care ai nevoie. Un serviciu salarizare complet îți pune la dispoziție toate procesele administrative de rutină ale unui departament de resurse umane: state de plată, fluturași de salariu, validarea pontajului, note contabile, documente de închidere a contractelor de muncă, adeverințe necesare pentru autorități (pentru bancă, de venit, de șomaj, de creștere copil).   

Pachetele de servicii de salarizare și administrative sunt în general flexibile și pot fi adaptate în funcțiile de nevoile unei companii. Un alt avantaj al externalizării acestor procese este acela că îți eliberează agenda pentru a te putea concentra asupra aspectelor ce țin de retenția angajaților și de dezvoltarea brandului de angajator.

Poți opta de asemenea pentru servicii conexe, pe care compania de externalizare aleasă le poate gestiona: consultanță legislativă și fiscală, relația cu autoritățile, reducerea costurilor de pregătire a angajaților, întocmirea și depunerea declarațiilor și a dosarelor către autorități.

Ce avantaje îți oferă un serviciu de salarizare? 

Companiile care oferă servicii de salarizare își desfășoară activitatea cu ajutorul unor softuri specializate, cu aplicații dedicate pentru fiecare companie în parte. În general, aceste aplicații pot fi personalizate pentru a răspunde nevoilor fiecărui angajator în parte.

Persoanele care gestionează fluxurile de resurse umane din partea companiei au acces în timp real la informațiile stocate pe platformă. Aici pot verifica rapid și ușor pontajele și dosarele fiecărui angajat.

Aplicațiile oferă posibilitatea generării de rapoarte de care managerii au nevoie pentru a monitoriza activitatea angajaților și pentru a eficientiza procesele și rutinele interne.

De asemenea, angajații beneficiază de un spațiu personal pe platformă, unde se regăsesc toate informațiile personale. Aici pot depune cererile de concediu, pot verifica pontajul și pot vedea câte zile de concediu au efectuat și câte mai au la dispoziție.

Softurile pun la dispoziția utilizatorilor și o rețea de socializare internă, care poate fi folosită de toate persoanele care figurează în baza de date pentru o comunicare sigură și eficientă.

Consultanții serviciilor de salarizare au expertiză în Codul Muncii și Codul Fiscal, sunt la curent cu actualizările legislative și pot oferi suportul necesar în relația cu autoritățile. Specialiștii dedicați oferă consultanță și în procesele legate de managementul resurselor umane și pot face recomandări legate de planul de dezvoltare a carierei angajaților.

Echipele de specialiști și platformele serviciilor de salarizare și administrative pot prelua toate activitățile departamentului de resurse umane și le pot gestiona eficient. Cel mai mare avantaj al externalizării este acela că te poți concentra asupra obiectivelor de afaceri și dezvoltării companiei, în timp ce specialiștii dedicați se ocupă de activitățile administrative!

Sursă foto: Shutterstock

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.