Care sunt beneficiile cărnii de curcan și de ce este bine să o consumi mai des

Carnea de curcan este o alege bună pentru sănătate, ca urmare a calităților pe care le are, comparativ cu altele tipuri de carne și în special cu cea de porc sau vită. Argumentele care justifică acest îndemn sunt descrise cu amănunte mai jos, în conținutul articolul, iar unele dintre ele sunt atât de puțin cunoscute încât chiar merită să le cunoști.  

Sursă excelentă de proteine de calitate

Carnea de curcan nu este doar săracă în grăsimi – comparativ cu cele mai populare tipuri de carne are cele mai puține grăsimi – dar este și foarte bogată în proteine de calitate, într-un procent mai mare decât carnea de pui și de vită. Proteinele din carnea de curcan conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali, necesari organismului.

Datorită raportului ideal dintre grăsimi și proteine, carnea de curcan se gătește repede, ceea ce implică riscul de a se usca și de a deveni fadă. Acesta este motivul principal pentru care cele mai bune rețete sunt cele în care aceasta este combinată cu diverse alte ingrediente care conțin grăsimi, iar una dintre cele mai bune este cea de piept de curcan umplut cu ierburi aromate combinate cu gălbenuș de ou și uleiuri aromate (de nucă, dovleac sau de susan) pentru o savoare specială și un gust perfect. 

Are puține grăsimi 

Carnea de pasăre, în general, are cele mai puține grăsimi. În mod special cea de curcan, tocmai ca urmare a dimensiunilor păsării și stilului activ al acestora, este foarte bogată în fibre musculare care asigură contracții rapide. Acesta este motivul pentru care are puțină grăsime, iar cea care totuși există se află depozitată mai ales sub piele. Grăsimea din carnea de curcan este în principal de tip nesaturat, sănătos. 

Este important de știut că proporția de grăsime depinde în foarte mare măsură de modul în care este crescută și de felul în care a fost hrănită pasărea. Și aici curcanul are un avantaj, dat fiind faptul că acesta consumă în principal furaje vegetale ceea ce face ca procentul de acizi polinesaturați (acizi grași omega-3) să fie mai mare decât la alte tipuri de carne. 

Conținut scăzut de grăsimi, aportul mare de proteine și alți micronutrienți fac din carnea de curcan un aliat în sănătatea sistemului cardiovascular. 

Aduce un aport optim de vitamine din grupul B 

O altă calitate importantă pe care o are carnea de curcan este proporția ideala de vitamine din grupul B, inclusiv cele „rare” cum sunt vitaminele B3, B6 și B12. Grupul B este vital pentru sănătatea celulelor nervoase și contribuie la menținerea funcțiilor acestora. În mod special cele trei vitamine prețioase sunt indispensabile unui organism sănătos pentru formarea globulelor roșii.

Aduse printr-o alimentație echilibrată și completă, vitaminele din grupul B sunt ușor absorbite și își îndeplinesc rolul funcțional mult mai eficient decât o pot face suplimentele alimentare. 

Sursă bună de minerale

Carnea de curcan este bogată în seleniu, zinc, fosfor și fier. Consumul regulat aduce beneficii importante pentru întreg metabolismul, dar în mod special pentru funcția tiroidiană, imunitate, sănătatea oaselor și producția de energie celulară. 

Dacă pieptul de curcan este bogat în așa numitele minerale albe, pulpele de curcan aduc cantități importante de fier. Ca să faci ușor diferența este bine să știi că indicatorul este culoarea pe care o are carnea crudă. Cea albă are mai puțin fier, dar mai mult fosfor și iod. Bucățile mai închise la culoare, ca pulpele și aripile, sunt mai bogate în anumite minerale, precum fierul. 

Calitățile pe care le are carnea de curcan sunt influențate de modul de gătire. Preparată la cuptor, prin coacere, acestea sunt păstrate în cea mai mare măsură, comparativ cu alte moduri de gătire. Pentru prăjire ideal este pieptul, iar pentru o gătire lentă părțile mai închise la culoare, bogate în țesut conjunctiv.  

Sursa foto: Shutterstock.com