Care este primul aeroport de 5 stele anti-coronavirus din lume

Aeroportul Fiumicino din Roma. Foto: Wikimedia Commons

Aeroportul Fiumicino de lângă Roma a devenit primul aeroport din lume care primește clasificarea de 5 stele anti-COVID din partea Skytrax, organismul care supervizează aeroporturile din întreaga lume.

Skytrax, care alcătuiește și clasamentul anual al celor mai bune aeroporturi din lume, a realizat un nou fel de top, care ia în calcul și felul în care sunt gestionate provocările pandemiei de coronavirus.

Astfel, ratingul aeroporturilor este o ”combinație de factori, de la eficiența controalelor, la analiza observațiilor vizuale sau testele de igienă”, scrie CNN.

Aeroportul Fiumicino (FCO) este cel mai aglomerat din Italia. La începutul lunii septembrie, aeroportul a deschis în incinta sa un uriaș centru de testare pentru COVID, care funcționează sub egida Crucii Roșii.

Aeroportul a primit punctaj maxim pentru felul în care a organizat circuitele de trafic, cu indicatoare în numeroase limbi, dar și pentru că a instituit devreme obligativitatea purtării măștii.

Alte trei aeroporturi din lume au primit trei stele pentru eforturile făcute în lupta anti-COVID-19, cel din Malaga, în Spania, cel din Nisa, în Franța, și Heatrow, din Londra, Marea Britanie.

Potrivit Skytrax, aeroporturile de cinci stele au ”un standard foarte ridicat al curățeniei și al procedurilor de întreținere”, cele de patru stele au ”un standard bun”, iar cele trei stele – ”mediu”.

Ratingul minim, de doar două stele, arată că aeroportul are încă nevoie de ”îmbunătățiri” în ceea ce privește protocoalele anti-coronavirus.