Care este cea mai sigură țară din lume. Pe ce loc este România

FOTO: jackmac34/Pixabay.com
FOTO: jackmac34/Pixabay.com

Într-un clasament al celor mai sigure țări din lume, realizat de revista Global Finance, Islanda se situează pe primul loc. Această țară, cu doar 400.000 de locuitori, este considerată cea mai departe de o zonă de conflict, are cea mai scăzută rată a criminalității și cele mai mici riscuri de dezastre naturale.

Pe podium se mai află Elveția și Finlanda. Mai trebuie precizat și faptul că 15 dintre primele 20 de țări cele mai sigure din lume sunt din Europa. Din cele 128 de țări analizate, România este pe locul 33, alături de Cipru și Coreea de Sud. La coada clasamentului se află Filipine, Yemen și Guatemala. Chiar dacă în Yemen este război civil, Filipine s-a clasat pe un loc mai prost pentru că în această țară există riscuri foarte mari de dezastre naturale.

Islanda nu doar că este o țară sigură, ci este și un stat foarte bogat. Un lucru important de știut despre Islanda este că plățile cash nu prea se mai bucură de popularitate. Până și taxa pentru a folosi o toaletă publică se poate plăti cu un card bancar.

Rata de alfabetizare este de 100%. De asemenea, potrivit unor studii, 10% din islandezi vor publica cel puțin o carte până la sfârșitul vieții. În 2011, capitala Reykjavik a fost declarată de UNESCO drept „Orașul Literaturii”.

Islanda are și unul dintre cele mai vechi sisteme democratice. Aici s-a instalat democrația în 930. Foarte important de știut este că această țară a fost prima democratică în care a fost aleasă o femeie în funcția de președinte.

Rata criminalității este atât de scăzută încât, atunci când intră în magazin, mamele islandeze își lasă cărucioarele cu bebeluși afară, la intrare. Rata de consum a drogurilor puternice este extrem de mică. De asemenea, în Islanda lipsesc tensiunile economice.

În 2013, poliția islandeză a împușcat mortal, pentru prima dată în istoria țării, un infractor. Imediat după incident, care s-a întâmplat într-un apartament din capitala islandeză, polițiștii și-au cerut scuze familiei bărbatului, spunând că au făcut tot posibilul pentru a-l captura pașnic.

Bărbatul, în vârstă de 50 de ani, a deschis focul spre polițiști cu o pușcă din interiorul apartamentului său și anterior și-a amenințat de mai multe ori vecinii.

FOTO: jackmac34/Pixabay.com

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.