Care e cea mai căutată rețetă de românii din Diaspora pe Google

FOTO: hfossmark/Pixabay.com
FOTO: hfossmark/Pixabay.com

Un studiu Google arată că aproape 90% din românii din diaspora chestionați se uită săptămânal la clipuri în română pe Youtube, iar 70% caută pe cel mare motor de căutare de pe internet în limba maternă.

Cea mai căutată rețetă de mâncare în 2022 de românii din diaspora este cea de sarmale. În ceea ce privește muzica, canalul lui Simley de Youtube este căutat în proporție de mai mult de 30% din străinătate.

De altfel, muzica românească este pe primul loc când vine vorba despre conținutul vizionat pe YouTube (63%), urmată de știri (46%) și divertisment (45%), filme și seriale românești (38%), emisiuni TV (37%) și rețete culinare (32%). Interesul diasporei românești se vede în vizualizările canalelor de YouTube în limba română.

În cazul canalului Atenție, cad mere! (1,12 milioane de abonați), care prezintă realități interesante despre viață și lumea, aproape 30% din vizualizări sunt din diaspora. Profesorul de fizică Cristian Presură, (peste 160.000 de abonați) este urmărit într-un procent de 25% de românii din străinătate, un sfert dintre vizualizările pe rețetele Jamilei vin de la românii de peste graniță, iar muzica lui Smiley, de pe canalul lui de YouTube (aproape 1 milion de abonați), este ascultată în proporție de mai mult de 30% din străinătate.

Și căutările lor pe internet, pe motorul de căutare Google, se desfășoară în special în limba română. Studiul arată că 70% dintre respondenți caută pe Google mai ales în limba maternă.

Potrivit datelor Google , cele mai căutate subiecte în limba română ale diasporei sunt legate de instrumente de traducere – în special pentru limba germană (și mai puțin pentru franceză, engleză și spaniolă), posturi TV din România pe care să le urmărească online (precum ProTV sau TVR), filme online și radio-uri din România (precum Radio Zu sau Radio România Actualități).

Rețetele de mâncare sunt printre cele mai populare subiecte de căutare ale românilor din diaspora. În 2022, cele mai căutate au fost, în ordine, sarmale, gogoși, ardei copți, plăcintă cu mere, salam de biscuiți, chec pufos, mămăligă, salată orientală, chiftele și cremă de zahăr ars.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.