Candidoza: de ce toată lumea vorbește despre ea și cum afectează starea pielii

Foto: Shutterstock

Mulți oameni asociază în mod greșit candidoza exclusiv cu aftele. Aceasta este o concepție greșită, deoarece Candida este un tip de ciupercă care, printre altele, provoacă Candidoza, precum și multe alte afecțiuni și este chiar capabilă să infecteze orice organ. În corpul unei persoane sănătoase, ciuperca poate fi prezentă de ani de zile și nu se poate manifesta.

Cu toate acestea, în condiții nefavorabile, Candida începe imediat să se înmulțească rapid și să provoace primele simptome. Candidoza este o boală în care pielea, precum și membranele mucoase ale gurii și organelor genitale (probabil vă amintiți de unele dureri de ovare care v-au dat bătăi de cap), sunt afectate de ciuperca Candida, asemănătoare drojdiilor. Este clasificată ca mediu patogen condiționat. Aceasta înseamnă că, într-un număr mic, astfel de microorganisme locuiesc pe membranele mucoase și pielea persoanelor sănătoase, iar creșterea lor inhibă imunitatea organismului. Dar odată cu slăbirea acesteia, are loc o reproducere intensivă a ciupercii, ceea ce duce la dezvoltarea aftelor.

Motivele

Antibioticele sunt considerate a fi unele dintre cele mai cunoscute cauze ale dezvoltării candidozei, deoarece acestea slăbesc apărarea organismului. Problemele de imunitate, bronsita, bolile endocrine, oncologice pot provoca, de asemenea, răspândirea ciupercii. O altă cauză comună este considerată a fi o dietă dezechilibrată, și anume abuzul de dulciuri.

Simptome

În plus față de simptomele de bază precum aftele și învelișul alb pe limbă, candidoza se manifestă și în alte moduri. Pofta de dulciuri, iritabilitate, apatie, tulburări de memorie, tulburări de somn, schimbări ale dispoziției, dureri de cap, probleme gastro-intestinale, oboseală constantă, boli persistente – toate acestea pot semnala, de asemenea, că acest tip de ciupercă, prosperă activ în organism.

Efect asupra pielii

Deteriorarea calității pielii – erupții cutanate, eczeme și chiar acnee – este, de asemenea, un simptom al prezenței candidei în faza activă de reproducere. Ciuperca se manifestă mai întâi ca o roșeață și apoi se dezvoltă într-o erupție cu inflamație activă. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că cosmetologii și medicii competenți nu încep niciodată tratamentul pielii fără un număr mare de teste pentru identificarea cauzelor interne.

Tratament

Desigur, Candidoza trebuie tratată exclusiv sub supravegherea specialiștilor. Lupta împotriva acestui tip de ciupercă poate fi împărțită în mai multe etape, deoarece trebuie să fie complexă. Pe lângă administrarea medicamentelor antifungice necesare, este important să urmezi o dietă specială care să excludă zahărul și orice înlocuitori ai zahărului, alcool, oțet, sosuri, fructe și fructe uscate, tipuri dulci de legume, cereale, produse lactate, cafea, alimente care conțin drojdie (pâine, bere, brânzeturi). Uleiul de cocos este adăugat în dietă, deoarece conține acid lauric, care suprimă activitatea candidei, la fel ca ghimbirul, chili-ul, scorțișoara și aproape toate legumele și ierburile verzi.

În plus, este important să verifici toate preparatele utilizate pentru prezența drojdiei, a ciupercilor și a sulfului în compoziție. În condiții de laborator, biochimiștii adaugă substanțe care conțin sulf pentru a germina candida. De aceea, preparatele cu sulf din compoziție nu ajută deloc, ci doar transformă eliminarea candidei într-un proces ciclic.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.